Németország inflációs helyzete és gazdasági kilátásai

Németországban az infláció stabilan alacsony szinten marad, miközben a gazdasági hangulatindex javulása pozitív jelekkel szolgál az ország gazdasági helyzetére nézve.

A Destatis által közzétett legfrissebb adatok szerint Németországban az áprilisi éves infláció megegyezik a márciusival. Az április hónapban a fogyasztói árak 2,2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, ami megegyezik a márciusi adatokkal is. Ez azt jelenti, hogy az infláció az elmúlt három évben a legalacsonyabb szinten maradt, és az év eleje óta folyamatosan 3 százalék alatt volt.

Az áprilisi hónapban tapasztalt 0,5 százalékos áremelkedés kismértékben meghaladta a márciusi 0,4 százalékos növekedést. Az energiaárak esetében 1,2 százalékos csökkenést regisztráltak az idén áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, ami lassabb ütemű csökkenést jelent a márciusi 2,7 százalékos eséshez képest. Az élelmiszerárak az elmúlt egy év alatt 0,5 százalékkal emelkedtek, míg márciusban még 0,7 százalékos csökkenést mutattak.

Az infláció energiaárak nélkül számolva áprilisban 2,6 százalékot tett ki. Az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 3 százalékra lassult áprilisban a márciusi 3,3 százalékról.

Az Európai Unió összehasonlítási céljaira használt HICP harmonizált fogyasztói árindex szerint az áprilisi éves összevetésben 2,4 százalékos növekedést mutatnak a márciusi 2,3 százalékhoz képest, míg havi szinten az emelkedés mértéke a márciusival megegyező, 0,6 százalék volt.

A ZEW gazdaságkutató intézet szerint a német üzleti hangulat jelentősen javult, elérve a 2022 februári, Ukrajna orosz megszállása előtti szintet, ami a német gazdaság erősödő növekedési kilátásait tükrözi. Májusban a német befektetői morál 42,9 pontról 47,1 pontra nőtt, ami meghaladja az elemzők által várt 46,0 pontot. A ZEW elnöke, Achim Wambach kiemelte, hogy a német gazdaság az első negyedévben a vártnál jobban teljesített, és mind a jelenlegi helyzet értékelése, mind a jövőbeli kilátások javultak.

Ezen pozitív gazdasági jelek mellett az Opel bejelentette az új Frontera SUV világpremierjét, amelynek tisztán elektromos hajtású változata a német piacon már 29 ezer euró - 11,2 millió forint - körüli áron elérhető, míg a hibrid hajtásláncú változat 24 ezer euróról - 9,2 millió forinttól - startol. Az új Frontera később hétüléses változatban is megjelenik a piacon, ami további rugalmasságot biztosít a vásárlóknak. A hibrid változatban egy 1.2 literes, 100 LE-s turbós benzinmotor dolgozik együtt a villamosított szerkezetű, hatfokozatú duplakuplungos automata sebességváltóba épített 28 LE-s villanymotorral.

A német gazdaság így összességében stabil inflációs környezetben és javuló üzleti hangulat mellett halad előre, miközben az autóipar új innovációkkal és kedvező árakkal ösztönzi a belföldi fogyasztást.