Megelőző távoltartás: Csak minden második kérelem nyer bírósági jóváhagyást

Évente egyre többen kérnek megelőző távoltartást a bíróságoktól, azonban a kérelmek csupán körülbelül fele részesül pozitív elbírálásban.

Az Országos Bírósági Hivatal adatai alapján megfigyelhető, hogy évről évre növekszik a megelőző távoltartás iránti kérelmek száma, de a bíróságok csak az esetek felében hagyják jóvá ezeket[^444.hu]. Például 2021-ben 3207 kérelem érkezett, és ebből 1823 esetben rendeltek el távoltartást, míg 2022-ben 3350 kérelem közül 1816 kapott helyt, és 2023-ban már 3899 kérelemmel szemben 2158 alkalommal döntöttek a távoltartás mellett[^444.hu].

Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza szerint ezek a számok nem tükrözik a valós igényeket, és nem azt jelzik, hogy a többi kérelem alaptalan lenne, hanem hogy a bíróságok nem megfelelően felkészültek[^444.hu]. A jogász hozzátette, bár az emberek egyre jogtudatosabbak, mégis sok nő kerül olyan helyzetbe, ahol szüksége lenne a megelőző távoltartásra, és gyakran csak akkor fordulnak bírósághoz, amikor már súlyos a helyzet[^444.hu].

A megelőző távoltartás jelentősége nem csupán az áldozatok biztonságérzetében rejlik. Spronz Júlia kiemelte, hogy egy bántalmazó kapcsolatban az állami szerveknek küldött üzenet – miszerint hisznek az áldozatnak és védelmet nyújtanak a bántalmazó családtaggal szemben – életmentő is lehet. A jogász szerint ha a bántalmazók nem kapnak ilyen visszajelzést, úgy érezhetik, hogy mindent megtehetnek[^444.hu].