Milliárdos forrásokhoz juthatnak a magyar cégek – A Nemzeti Tőkeholding tervei

A magyar vállalkozások jelentős támogatásra számíthatnak a Nemzeti Tőkeholding és a Focus Ventures által, annak ellenére, hogy a magántőke-kihelyezés volumene csökkent az elmúlt időszakban.

A Nemzeti Tőkeholding és a Focus Ventures vezérigazgatója, Katona Bence a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján beszélt arról, hogy a magántőke-befektetések aránya a hazai GDP-hez képest alacsony, mindösszesen 0,054%-ot tesz ki. A régióban is jelentős a lemaradás, hiszen az európai magántőke befektetéseknek csupán 2%-a érkezik a közép- és kelet-európai régióba.

A magántőkepiac korrekcióját tapasztalhattuk az elmúlt évben, amely a vállalati hitelezés visszaesését tükrözi. Ennek ellenére a magántőke alapokban jelentős mennyiségű, 1000 milliárd eurónyi jegyzett tőke és 350 milliárd eurónyi dry powder állt rendelkezésre, de a kihelyezés mégsem érte el a 30%-ot. A mid-sized alapok 16,55%-os net megtérülési rátája kiemelkedő Európában, és sok amerikai alapot is felülmúl.

Katona Bence hangsúlyozta, hogy a hazai tőkepiac fejlesztése, új programok és eszközök bevezetése, valamint a penetráció növelése kiemelten fontos lenne. Ebben jelentős szerepet játszik a Baross Gábor Tőkeprogram 1-2-3 pillére, amely mintegy 200 milliárd forintos kihelyezéssel rendelkezik, továbbá az ingatlan és értékpapír alapok, új alapok felállítása és a zöld alapok létrehozása.

A Nemzeti Tőkeholdingon belül az MFB Invest és az Exim Invest 67 tőkealapot koordinál, míg a Focus Ventures a Hiventures kkv és nagyvállalati üzletágát átvéve biztosítja a magántőke forrást. A Hiventures pedig kizárólag startup portfóliókezelést végez, jelenleg 450 cég számára.