Hirtelen túl sok magyar lett a Maldív-szigeteken, és ennek meglepő oka van

Lassan a családoknak dönteni kell, hogy ha együtt akarnak idén nyaralni menni, milyen irányt vegyenek. Ehhez kértünk fontos szempontokat Kiss Róbert Richard turisztikai újságírótól a Kibeszélőben.

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy vajon mennyiből tud idén nyáron egy átlagos négytagú magyar család nekivágni a nyaralásnak. A szakértő szerint minden pénz kérdése, de ha csak 100 ezer forint áll rendelkezésre, akkor is található Magyarországon olyan hely, ahol a család kellemesen érezheti magát. Fontos megjegyezni, hogy a szállásköltség mellett még nagyjából ugyanennyit fog költeni az ember az ott tartózkodása alatt.

A turizmusban az az ökölszabály, hogy ha valahova elmegyünk x összegért nyaralni, akkor általában még egyszer annyit el is fogunk ott költeni. Az algoritmusok határozzák meg a világ turizmusában a pillanatnyi árakat, tehát előre tervezéssel jelentős megtakarítások érhetők el.

A koronavírus járvány idején a hazai turizmus kapott nagy lökést, mivel a külföldi utazások nem voltak preferáltak. A járvány elmúltával bár nőtt a külföldre utazó magyarok száma, a covid alatt népszerűvé vált helyek, mint Tokaj vagy a Tisza-tó, megtartották vonzerejüket. A járványmentes időszakban a külföldiek magyarországi látogatásai is újra beindultak.

Tavaly Horvátországban rekordot döntöttünk, több mint 700 ezer magyar utazott az Adriához, míg a járvány előtti csúcs 2019-ben volt 660 ezer körüli. Horvátországban az euró bevezetése óta a szolgáltatások drágultak, de az emberek általában hajlandóak költeni az utazásra.

A magyar turizmus fejlesztése is jelentős volt az elmúlt években, például Balatonfüred ma már vetekszik a népszerű külföldi tengerparti helyszínekkel. A görög úti célok vezetik a listát a hazai utazási irodák és ügynökségek szerint, míg Olaszországban a magyarok úti célja Rimini és környékére tolódott.

A magyarok nyári nyaralásnál a Balatont és az olcsóbb tengerparti nyaralást részesítik előnyben. A hegyek világát inkább a városlátogatások határozzák meg Európában, mint például Ausztria, Salzburg, vagy a Wörthi-tó és környéke.

A fapadosok megjelenése forradalmi lépés volt az utazási piacon, lehetővé téve az utazást azok számára is, akik korábban nem engedhették meg maguknak. Az utazási irodák egyeduralma némileg visszaszorult, de továbbra is vannak előnyei, ha egy profi irodára bízzuk az utazás megszervezését. Kiss Róbert Richard hozzátette, hogy egy fapados foglalás nem biztos, hogy olcsóbb, ha minden szolgáltatást igénybe veszünk.