Donald Trump ellen vallott volt ügyvédje

Michael Cohen, Donald Trump egykori ügyvédje, aki korábban a volt elnök érdekében cselekedett, tanúvallomást tett Trump ellen a New York-i bíróságon.

Cohen szerint több alkalommal is intézkedett Trump kérésére a 2016-os választási kampány során, hogy elsimítsa azokat az ügyeket, amelyek veszélyeztethették volna a republikánus jelölt pozícióit. Egyik ilyen esetben saját forrásait felhasználva fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek 130 ezer dollárt, hogy ne beszéljen Trump-hoz fűződő állítólagos kapcsolatáról. Az ügyészek szerint Trump a választások után visszatérítette a költségeket, és ezt letartóztatási díjként könyvelte el ingatlancégénél.

A bíróságon bemutatott hangfelvételen Cohen és Trump egy olyan megállapodásról beszélgetnek, amelyben egy lapkiadó meg akarta vásárolni a Daniels-szel kapcsolatos történet közlési jogát, valamint egy 150 ezer dolláros kifizetésről egy fotómodellnek, aki azt állította, hogy évekkel korábban közeli kapcsolatban volt Donald Trumppal. Cohen elismerte, hogy 2016 szeptemberében, kevesebb mint két hónappal a választás előtt, titokban felvette beszélgetését a főnökével.

Cohen csalódottságát fejezte ki, amiért nem kapott magas rangú pozíciót a Fehér Házban a választások után, és elmondta, hogy Trump többször fizetett a szexbotrányokkal kapcsolatos bizonyítékok eltüntetéséért. Cohen az elmúlt hónapban többször hangoztatta, hogy szeretné börtönben látni egykori főnökét, a korábbi elnököt. Az egykori ügyvédet gazdasági bűncselekmények miatt korábban már bűnösnek találták, valamint hamis tanúzás miatt is elmarasztalták.

Trump ügyvédei szerint a pornószínésznő lefizetése a család védelméről szólt, de Cohen szerint Trumpot csak a kampányra gyakorolt hatás érdekelte. „Nem Melaniára gondolt. Ez az egész a kampányról szólt” – mondta Cohen, Trump feleségére utalva.

Cohen azt is állította, hogy Trump nélkül soha nem hozott volna ilyen döntéseket, és egy ingatlantanácsadó cég létrehozásával könnyítette meg a Daniels-nek történő kifizetést.

Trump a tárgyalás után kijelentette, hogy politikai ellenfelei a jogrendszert használják fel ellene, és nincs bizonyíték bűncselekmény elkövetésére. A bírót elfogultnak nevezte. A New York-ban április 15-e óta zajló bírósági büntetőper tárgya a Stormy Daniels-nek kifizetett hallgatási pénz elszámolása. Az ügyészség szerint Donald Trump utasítására történt a kifizetés, amit jogi költségként tüntettek fel Donald Trump választási kampánya idején. A hallgatási pénz kifizetése önmagában nem illegális, hanem létező jogi eljárás az amerikai törvények alapján.

Stormy Daniels, aki állítása szerint kapcsolatban állt Trumppal, tanúskodott a múlt héten, és elmondta, hogy 130 ezer dollárt kapott a hallgatásáért. A nő korábban több interjúban tagadta az intim viszonyt Donald Trumppal, de a bíróságon tanúvallomásában azt állította, hogy 2006-ban intim kapcsolatba került az akkor üzletember Donald Trumppal.

A bíró hírzárlatot rendelt el, és bírságot szabott ki Trump számára, ha megszegi a nyilatkozattételi korlátozást. Trump és ügyvédei szerint ez sérti az alkotmányban biztosított szólásszabadságot. A volt elnök eddig 10 ezer dollár bírságot gyűjtött össze a tárgyalás alatt.