Mészáros Lőrinc cégei jelentős profitnövekedést értek el

A Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozások, a Hunguest Hotels és a Valton-Sec jelentős nyereségnövekedést könyvelhettek el az elmúlt évben, ami a szállodaiparban és a biztonsági szektorban is kiemelkedő teljesítményt jelent.

A Hunguest Hotels, mely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, 4,1 milliárd forintos profitot ért el 2023-ban, ami jelentős javulás a 2022-es évhez képest, amikor a cég majdnem nullszaldós eredményt produkált. Az árbevétel 32 százalékkal nőtt, elérve a 35 milliárd forintot, míg a bérköltségek közel 30 százalékos emelkedést mutattak. Az anyagköltségek viszont csak marginálisan, 8,26 milliárdról 8,29 milliárd forintra nőttek. A cég a teljes nyereséget eredménytartalékba helyezte, így a tulajdonosok nem vettek ki osztalékot.

A Hunguest Hotelsnél nagy átalakulások is történtek, a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. és a Hunguest Szálláshelyszolgáltató Zrt. egyesítésével új jogutód cég jött létre 2024 januárjától. Az új cégben Mészáros Lőrinc közvetlenül és közvetve 28 százalékos, míg a Mészáros résztulajdonában álló Opus más részvényesei 35 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A Konzum PE Magántőkealap 21 százalékos tulajdonrésszel bír, és Mészáros gyerekei is rendelkeznek 1,77 százalékos részesedéssel.

A Valton-Sec, egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég, szintén növelte profitját: 2023-ban az adózott eredménye 2,84 milliárd forintra emelkedett, ami 53 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az árbevétel 5,7 milliárd forinttal, 18 milliárdról 23,7 milliárd forintra ugrott. A bérekre és járulékokra fordított összeg csak 171 millió forinttal nőtt, míg az anyagjellegű ráfordítások 4,4 milliárd forinttal emelkedtek. Az osztalékfizetésről szóló döntés nem került nyilvánosságra.

A Valton-Sec tulajdonosi szerkezetében is történt változás: Varga Lajos, aki korábban 89 százalékos többségi tulajdonos volt, és akit Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez köthető cég vásárolt meg, ismét 89 százalékos tulajdonosként szerepel a céginformációkban és a közgyűlési jegyzőkönyvben. A maradék 11 százalék Bessenyei Istvánné, Sarka Kata férjének tulajdonában van.