A mesterséges intelligencia óvja a 77. cannes-i fesztivál biztonságát

Kísérleti eszközök és mesterséges intelligencia segítségével erősítették meg a kedd este kezdődő 77. cannes-i fesztivál biztonságát, amely Franciaországban a legmagasabb szintű terrorkészültség idején kerül megrendezésre.

A fesztiválra a világ minden tájáról érkező filmsztárok és közel 40 ezer akkreditált vendég, valamint 4500 újságíró érkezik, akiket 17 mesterséges intelligenciával működő térfigyelő kamera fog figyelemmel kísérni. Ezeket a kamerákat a Fesztiválpalota környékén, a legjobban megfigyelt területeken helyezték el, ahol olyan hírességek is megfordulnak, mint Francis Ford Coppola, George Lucas, Meryl Streep, Emma Stone, Selena Gomez, Catherine Deneuve és Demi Moore.

A technológia segítségével a városvédelmi központ képes lesz azonosítani a kockázatosnak vagy gyanúsnak ítélt eseményeket és viselkedést, így például az elhagyott csomagokat, a fegyverek jelenlétét, a földön fekvő embereket vagy a tömegmozgásokat.

Cannes polgármestere, David Lisnard az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a város a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékokra vonatkozó törvénynek köszönhetően kapta meg a "kiegészítő technológiai felügyeleti eszközöket". A városban lévő 884 kamerából álló, Franciaország legsűrűbb videóvédelmi hálózatához csatlakoznak ezek az új kamerák, amelyek célja a biztonsági rendszer hatékonyabbá tétele.

A biztonsági intézkedések részeként az önkormányzat 462 segélyhívó gombot helyezett el a közterületeken, többek között iskolákban, bölcsődékben, középületekben, imahelyeken és üzletekben. A rend és biztonság fenntartására több száz helyi és más részekről érkező rendőr, valamint a fesztivál saját, körülbelül négyszáz fős biztonsági személyzete is felügyel majd.