Elkezdődött a szabadföldi eperszezon

Magyarország legtöbb epertermő vidékén megkezdődött az eperszezon, és a szabadföldi gyümölcs is piacra került a fóliás eper mellett. A gazdák azonban nem elégedettek, mivel a termés jócskán elmarad a várttól.

A meleg tavasz hatására idén 2-3 héttel korábban indultak a szedd magad akciók, amelyek már hosszú évek óta népszerűek egy pécsi farm környékén. Mozsgainé Kerecsei Andrea, a Mozsgai Eperfarm tulajdonosa szerint az emberek nem csupán a gyümölcs miatt, hanem az élmény kedvéért is ellátogatnak hozzájuk, különösen a városiak és a kisgyerekes családok.

A szedd magad akciók egyik nagy előnye, hogy a vásárlók olcsóbban juthatnak hozzá az eperhez, mint a piacokon vagy boltokban; kilónként akár 900 forintért is. Ennek ellenére a termelők egyre elkeseredettebbek, mivel a termelési költségek növekedése miatt nehezen biztosítható a gazdaságos működés. Boros Barnabás, egy nagykanizsai gazdaság vezetője szerint nem tudják az árakat emelni, annak ellenére, hogy egyre indokoltabb lenne, és aggodalmát fejezte ki a jövőt illetően.

A termelői eper iránt azonban továbbra is nagy az érdeklődés, különösen azok körében, akik számára fontos a minőség. A fóliasátrakban már egy hónapja folyik az eperszüret, a szabadföldi eper pedig most kezdett érni. A termelők szerint a szezon körülbelül két-három hétig tart majd.