Medvehajtás a csíksomlyói hegynyeregben

A csíksomlyói hegynyeregben medvehajtást szerveznek a pünkösdi búcsú előtt, hogy garantálják a zarándokok biztonságát, tájékoztatott Csíkszereda alpolgármestere a Székelyhon nyomán.

Bors Béla alpolgármester beszámolója szerint a Nagysomlyó-hegyen öt medvét tartanak számon, de az elmúlt hetekben nem sikerült őket befogni, annak ellenére sem, hogy három hétig próbálkoztak csapdákkal. Ezért a búcsú előtti csütörtök délután és péntek hajnalban a vadásztársulás hajtást tervez a területen, és arra kérik a túrázókat, hogy kerüljék el ezt a régiót az említett időszakban.

A cél az, hogy a szombati pünkösdi búcsú alatt a medvék ne jelentsenek veszélyt a zarándokokra. A nagyvadak valószínűleg elhúzódnak a sok ember láttán, de a biztonság kedvéért mégis szervezett hajtást hajtanak végre.

Tavaly pünkösdkor hasonló intézkedést foganatosítottak, amikor is egy anyamedvét és két bocsát fogtak be egy 12 órás akció során.

A Székelyhon információi szerint Csíksomlyón egy anyamedve és két bocsa, valamint két fiatal állat szokott megjelenni, míg Csíkszereda környékén ennél is több, tucatnyi nagyvadat tartanak számon.

A Hargita megyei csendőrség adatai szerint május 7-13. között 18 alkalommal jelentették medvék lakott területeken való megjelenését. A nagyvadakat Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron is észlelték.

Az Agerpres hírügynökség a csendőrség adataira hivatkozva arról számolt be, hogy az év eleje óta 89 riasztást regisztráltak medvék miatt, és a csendőrök minden esetben a helyszínre siettek, hogy elűzzék vagy befogják az állatokat.

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, kivéve ha emberéletet fenyeget a ragadozó. A környezetvédelmi tárca felmérése szerint az országban a vadon élő barnamedvék száma 7500 és 8100 között mozog. A vadásztársaságok jelentései alapján az állatok egyre gyakrabban bukkannak fel olyan területeken is, amelyek nem tekinthetők optimális élőhelyüknek.