Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Néppárt előretörése

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője büszkén számolt be arról, hogy pártja már négy másik ellenzéki pártot megelőzve erősödik, és Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének népszerűsége is növekszik.

Márki-Zay Péter, a volt miniszterelnök-jelölt és Hódmezővásárhely jelenlegi polgármestere az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt reménykedik a jó eredményekben a június 9-ei választásokon. Büszkén említette, hogy a Medián által mért 2 százalékos támogatottsággal a párt már négy másik ellenzéki pártot megelőzött, azonban a Závecz Research legfrissebb felmérésében a Mindenki Magyarországa Néppárt támogatottsága 1 százalékra csökkent.

A politikus kiemelte Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének esélyeit, aki korábban a Fideszből fordult szembe a kormánnyal. Márki-Zay szerint Magyar Péternek olyan információk állnak rendelkezésére, amelyek más ellenzéki politikusok számára nem elérhetőek, és ezek a bizonyítékok jelentősen növelik az esélyeit Orbán diktatúrája elleni küzdelemben. A Závecz Research felmérésében a Tisza Pártot a legerősebb ellenzéki pártnak mérték, 26 százalékos támogatottsággal, amely magabiztosan előzi a DK-MSZP-Párbeszéd 17 százalékos listáját. A kutatás szerint a Tisza Párt támogatóinak száma mára 1,5 millió főre nőtt.

A Fidesz-KDNP továbbra is az élen áll 39 százalékos támogatottsággal a biztos részvételt ígérő választók körében, míg a teljes népességen belül 28 százalékos támogatottságot élvez, tehát nagyjából 2,2 millió szimpatizánsa van a kormánypártnak. A DK-MSZP-Párbeszéd listáját a választókorú népesség 12 százaléka, azaz körülbelül 1 millió fő támogatja. A Mi Hazánk támogatottsága 6 százalékra emelkedett, míg a Momentum 4 százalékon áll, és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékos támogatottságot élvez.

A Závecz Research felmérésének módszertanáról is beszámoltak, amely szerint a reprezentatív kutatás során 1000 főt kérdeztek meg, akik az ország 18 éves és annál idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú lakosságát képviselik. Az adatok hibahatára plusz-mínusz 3,2 százalék.

A pártok június 9-i eredményeit nagyban befolyásolja majd a mozgósítás, a már meglévő támogatók részvételre buzdítása. Jelenleg a négy legnagyobb táborral rendelkező párt illetve szövetség – tehát a Fidesz-KDNP, a Tisza Párt, a DK-MSZP-Párbeszéd és a Mi Hazánk – kedvezőbb helyzetben van e tekintetben, hiszen támogatóik között a valószínű részvételt ígérők aránya négytized körüli, híveiknek hasonló az aktivitási szintje: 56-59 százalék közötti arányban biztos elmenetelt ígérnek. A Momentum nehéz helyzetben van, mert jelenlegi támogatóinak csak 44 százaléka tervezi, hogy elmegy június 9-én odaadni a voksát, és azok aránya sem magas (29%), akik valószínűsítik részvételüket.

Új jelenség, hogy a Fidesz a társadalom számos csoportjában elveszítette vezető pozícióját, Magyar Péter Tisza Pártja utolérte, sőt a negyven év alattiak körében meg is előzte a kormánypártot. A 40 év alattiak csoportjában a Tisza Pártnak 23, a Fidesznek 22 százaléka van. Hasonló módon az érettségizettek körében is lényegében azonos a két tábor nagysága: a Fidesz-KDNP 24, a Tisza 23 százalékon áll. A DK-MSZP-Párbeszéd a fővárosban és az idősek körében a legerősebb, a 12 százalékos országos átlagához képest 23, illetve 20 százalékon áll. A Fidesz a 27%-os átlaga feletti támogatottsággal rendelkezik az idősek és az alapfokú végzettségűek körében (37, illetve 32 százalék).