Mark Zuckerberg és a Facebook: Egy digitális birodalom története

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg május 14-én ünnepli 40. születésnapját, és e jeles alkalomból egy 300 millió dolláros szuperjachttal lepte meg magát. A közösségi média óriás, mely ma már Meta néven is ismert, több mint 2,8 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet. Zuckerberg, aki már 23 évesen a világ legfiatalabb self-made milliárdosa lett, jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere.

Mark Zuckerberg életútja valóban lenyűgöző. A New York állambeli White Plainsben született, és már 12 éves korában a számítógépek világa kezdte foglalkoztatni. A Facebookot 2004-ben, 19 évesen alapította, és a vállalatát 2021-ben átnevezte Metára.

A Harvard Egyetemen tanult, és édesapja fogorvosként dolgozik. Zuckerberg a világ leggazdagabb embereinek listáján jelenleg a negyedik helyet foglalja el, 158 milliárd dolláros vagyonával.

A Facebookon a magyar hírességek közül Kasza Tibor rendelkezik a legtöbb követővel, több mint egymillióval, míg a magyar politikusok közül Orbán Viktor a legnépszerűbb, 1,2 millió követővel. Globális szinten Cristiano Ronaldo a legkövetettebb személy 168 millió követővel, míg a zenei világban Shakira vezet 124 millió követővel.

A Facebook története 2004. február 4-én kezdődött, és azóta is töretlenül növekszik. A közösségi hálózatok nagymestere, Zuckerberg pedig folyamatosan formálja a digitális világot.