A 13. kerület új városrésze: Marina City

A 13. kerületben, a Váci út mellett épülő Marina City a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia új fejlesztése, mely a Corvin Sétányhoz hasonló méretű városfejlesztést jelent a Duna partján. A tervezési szakaszról Kovács Gábort, a Cordia, és Radványi Gábort, a Futureal főépítészét kérdezte a Portfolio.

A beruházás során a koncepció egyik alapvető eleme az autómentes, parkosított területek kialakítása volt, ahol fenntartható, energiahatékony otthonokat terveznek, kihasználva a dunai panorámát. A tervezésben a tájépítészet, a közműtervezés és az építészet egyenrangú partnerként vett részt, és a projektet a kerületi és fővárosi önkormányzattal együttműködve alakították ki.

A Bjarke Ingels Group nemzetközi építésziroda is részt vett a tervezésben, hogy a szellős, könnyen átjárható beépítést megvalósítsák. A végeredmény egy 1200 méter hosszú vízparttal rendelkező parkban megvalósuló toronyházas terület lesz, ahol a közösségi terek kialakítása kiemelt szerepet kap.

A Cordia számára ez a fejlesztés a következő 15-20 évre tervezett, hosszú távú projekt, amely során a cégcsoport folyamatosan jelen lesz a területen. A tervezés során nem követnek konkrét építészeti trendeket, hanem a helyszín adottságait figyelembe véve alakítják ki a legideálisabb projektet.

A Duna közelségét a tájépítészetben használják ki, aktív és pihenőzónákat alakítanak ki a vízparton. A területen vízisport-lehetőségek is rendelkezésre állnak, és a közvetlen vízparti elérés lehetősége kiemelt fontosságú volt a tervezés során.

Az esztétika és a funkcionalitás egyaránt fontosak a tervezésben, hiszen a jól használható lakások és a kellemes környezet együttesen biztosítják a kényelmet. A magasház-koncepcióval kevesebb terület került beépítésre, így több zöldterület maradhatott meg, ami nemzetközi összevetésben is különlegesnek számít.

A Marina City területét a közvetlen vízparti fejlesztés és a multifunkcionális város kialakítása teszi egyedivé. A tervezési szakaszban nemzetközi és hazai példákat is vizsgáltak, és a közelben lévő infrastruktúra, mint az M3-as metró és a Duna Plaza, tovább növeli a terület vonzerejét.

A tervezésben a BIM használata még nem elterjedt Magyarországon, de a jövőben iparági standarddá válhat. A fejlesztés során a fenntarthatóság, az ESG szempontok és a karbonlábnyom csökkentése is kiemelt figyelmet kapnak. A projekt célja, hogy a hűtéshez és fűtéshez geotermiát és hőszivattyús rendszereket használjanak, valamint a villamosenergia-fogyasztást napelemekkel fedezzék.

A cikk megjelenését a Cordia támogatta.