Durván negatív áramárak Magyarországon és a Paksi Atomerőmű visszaterhelése

Minden idők második legalacsonyabb napközbeni áramára alakult ki múlt vasárnap Magyarországon, és már hetedik napja tart a negatív áramár a magyar áramtőzsdén, ami jelentős hatással van a Paksi Atomerőműre és az ipari fogyasztók áramszámlájára is.

A húsvéti és május elsejei ünnepnapokon az alacsony ipari áramkereslet és a napsütéses idő hatására alakult ki az eddig tapasztalt második legalacsonyabb áramár. A múlt vasárnap délután 1 és 3 óra közötti idősávban a napközbeni áramár mínusz 150 euró volt, ami a tavaly július eleji mínusz 500 eurós technikai limit után a második legalacsonyabb árszint. A napközbeni áramárak sorozatosan negatív tartományba estek, még a napsütéses időben és munkanapi ipari áramkereslet mellett is. Múlt vasárnap például kilenc egymást követő órában volt negatív az ár.

A napi zsinórárak 50-70 euró/MWh körül mozognak, így a napközbeni mínuszokat az esti fogyasztási csúcsban jelentősen megemelkedő árak követik, ami extrém napon belüli kilengést eredményez. Múlt vasárnap a kora délutáni mínusz 150 eurós árat estére 150 eurós pozitív ár követte. Idén eddig már 108 darab negatív áras óra volt a HUPX-en, szemben a tavalyi egész évben mért 74 darabbal. Európában is gyorsan nő a negatív áras órák száma és egyre mélyebb rekordok dőlnek meg.

A magyarországi naperőművek által a piacon megkereshető árbevétel drasztikusan csökken az egyes napokon, különösen a kora délutáni csúcstermelés idején. Ez komoly megtérülési kérdéseket vet fel az új naperőmű beruházások esetében, különösen ha nem kerülnek KÁT/METÁR rendszerbe. Jelenleg az ipari méretű naperőművek mintegy 15%-a működik tisztán piaci alapon, 80%-a KÁT-os, és 5%-a METÁR-os.

A naperőművek napközbeni termelése miatt már kilenc olyan nap volt április közepe óta, amikor a Paksi Atomerőmű blokkjait kellett leszabályozni. A leszabályozás a naperőművek termelésével, a kötelező átvétellel és a HUPX-en történő értékesítéssel függ össze, és a nettó magyar áramexport is elképesztően magas szintre, 1500-2500 MW közé ugrik ezekben az órákban.

A durván negatív napközbeni áramárak és a fix átvételi ár közötti különbség főleg májustól kezdett el szétnyílni, amit az ipari energiafogyasztóknak kell megfizetniük. Áprilisban ez a tétel 16,5 milliárd forint volt, és ez jelentős hatást gyakorol az ipari fogyasztókra, hiszen a KÁT-tétel eléri a villamos energia beszerzési árak 15-20%-át, ami tovább rontja az ipari termelés bevételi viszonyait. Ez a helyzet ráadásul az Európában már így is magas áramárak mellett tovább növeli az ipari fogyasztók terheit.