Magyarország és a Türk Államok Szervezetének együttműködése

Magyarország az idén júliusban kezdődő európai uniós elnöksége alatt kiemelt figyelmet fordít a Türk Államok Szervezetével (TÁSZ) való együttműködés erősítésére, amely mindkét fél számára előnyös lehet – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a TÁSZ főtitkárával, Kubanicsbek Ömüralijevvel folytatott megbeszélése után hangoztatta, hogy Magyarország számára fontos a szervezetben betöltött megfigyelői státusz, mivel a geopolitikai változások fokozták a Közép-Ázsiai és a türk világ jelentőségét. A miniszter kiemelte, hogy az ukrajnai konfliktus és a válaszul bevezetett szankciók új kereskedelmi útvonalak kialakulását eredményezték, és a térség alternatív energiaforrásokat kínál, valamint a gazdasági fejlődés is új lendületet kapott.

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió is profitálhatna az együttműködés intenzívebbé tételével, ami hozzájárulhat a közösség versenyképességének fejlesztéséhez. Ebben a szellemben Magyarország az EU elnöksége alatt az EU és a TÁSZ közötti együttműködést kívánja erősíteni, és ezzel kapcsolatos megállapodást már alá is írtak.

A kereskedelmi forgalom tekintetében a miniszter tájékoztatása szerint Magyarország és a TÁSZ tagállamai között 2010 óta több mint kétszeresére nőtt a forgalom, tavaly pedig az ötmilliárd dollárt is meghaladta. Az emberek közötti kapcsolatok fejlesztése is fontos szerepet játszik, amit az a tény is alátámaszt, hogy Magyarországon évente 1040 hallgató tanulhat ösztöndíjjal a TÁSZ tagországaiból, és idén több mint 5100 jelentkező volt a programra.

Szijjártó Péter üdvözölte a TÁSZ befektetési alapjának létrejöttét, amelyhez Magyarország százmillió dollárral járul hozzá, és amely lehetőséget teremt a magyar gazdaság növekedésének támogatására. A miniszter rámutatott, hogy a TÁSZ európai székhelye Budapesten van, és itt működik az Aszálymegelőzési Intézet is, amelynek szakmai munkáját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem végzi. Ez lehetőséget nyújt a magyar vízipari és mezőgazdasági technológiák Közép-Ázsiában való hasznosítására.

A külgazdasági és külügyminiszter megköszönte a főtitkár látogatását, és megerősítette, hogy Magyarország az EU-elnöksége alatt minden tőle telhetőt meg fog tenni az együttműködés továbbfejlesztéséért.