A magyar gazdaság kilátásai: Infláció és lassú növekedés

A magyar gazdaság jövőjét tekintve nem állunk túl fényesen, a makacs infláció és az alacsony növekedési ütem mellett költségvetési kiigazításokra lehet számítani. A Portfolio Hitelezés 2024 konferenciájának záróprogramjában három közgazdász, Palócz Éva, Tardos Gergely és Zsiday Viktor elemezték a helyzetet.

Palócz Éva szerint Magyarország gazdasági helyzete nem kedvező az EU országaihoz képest, különösen a vasúti infrastruktúra elavultsága és az uniós források nem jövedelemtermelő eszközökbe történő fektetése jelent problémát. Tardos Gergely hozzátette, hogy a régióval való lépéstartás után tavaly különösen gyenge volt a gazdasági teljesítmény, és a humán tőkébe történő befektetés hiánya gátolja a növekedést. Zsiday Viktor szerint bár a régióban jelentős bérkonvergencia zajlott le, Magyarország nem mindig használta ki a kedvező lehetőségeket, és a gazdaságirányítás is problémás volt, amikor szembeszél fújt.

A következő évekre vonatkozóan Zsiday Viktor szerint, ha világgazdasági válság következik be, a magyar gazdaság növekedése nem fogja meghaladni az évi 1%-ot. Tardos Gergely idén 2% körüli növekedést vár, míg jövőre a választások előtti költségvetési expanzió miatt 3,5% körüli növekedés lehetséges. Palócz Éva szerint az idei növekedés 2,5% körül alakulhat, és az uniós források hiánya miatt 2%-nál nagyobb tartós növekedés nem várható.

A gazdasági bizalom helyreállását az EU-források megérkezése segíthetné, de jelenleg ebben az ügyben „egyensúlyi helyzet” van, mondta Tardos Gergely. A fogyasztói bizalom javulni látszik, de a vállalati hitelezés bővülésének kezdete még kérdéses. Zsiday Viktor szerint a reálkamatok és a költségvetési hiány magasak, ami gyengítheti a forintot.

A magas kamatok és az emelkedett infláció várhatóan megmaradnak. Palócz Éva szerint a kormánynak foglalkoznia kell az állami költségvetéssel, és adóemelések várhatók. Tardos Gergely a forint gyengeségét említette, ami politikai kérdéssé vált, és a háztartásokat is aggasztja. Zsiday Viktor szerint a jegybanki függetlenség csökkenése globális trend, ami magasabb inflációt eredményezhet a jövőben.