Kemenesi Gábor: A madárinfluenza feszegeti a határait, most kell megállítani

A H5N1 madárinfluenza az elmúlt évtizedekben sosem jutott ilyen messzire eredeti madár gazdáitól, mint az elmúlt hetekben, amikor az USA-ban szarvasmarhákat fertőzött meg. Kemenesi Gábor virológus szerint a vírus feszegeti a határait, ami átfogó megelőzési intézkedéseket sürget.

A virológus a Portfolio-nak adott interjúban beszélt arról, hogy az immáron évek óta tartó H5N1 világjárvány az emberhez is utat találhat a háziállatainkon keresztül. A H5N1 a legveszélyesebbnek tartott influenzaaltípus, de a virológus szerint egyelőre kicsi az esély egy emberi világjárványra.

A fertőző betegségek gazdaváltása nem egyszerű folyamat, és a vírusok képességei, valamint a zoonózisok emberre váltásához szükséges folyamatok is eltérnek. Az influenzavírusok esetében ismert a reasszortment, vagyis a gének keveredése, valamint a klasszikus mutációk is, amelyek segíthetnek a vírusnak az emberi szervezetben való terjedésben.

A H5N1 kapcsán a hatékony emberek közti fertőzés megjelenése lenne az első figyelmeztető jel. A szarvasmarhákban történő jelentős jelenlétük aggasztó, mivel emlős révén közelebb hozhatják a vírust az emberhez. Jelenleg főként állategészségügyi problémáról van szó, de fontos, hogy ez így is maradjon.

Az amerikai szarvasmarha-farmokkal összefüggésben két emberi esetet jelentettek, mindketten közvetlenül érintkeztek a fertőzött állatokkal. Az Influenza A H5N1 vírust évtizedek óta ismeri az emberiség, összesen 889 emberi megbetegedést jegyeztek fel 23 országból.

A texasi szarvasmarhák közötti Influenza H5N1 járványt a betegség tüneteit mutató, főként idősebb szarvasmarhákban mutatták ki. A piacon kapható tejtermékekben kimutatható vírus maradványai arra utalnak, hogy a tünetmentes állatok is üríthetik a vírust. A szarvasmarhák tőgyében található sejtek igazán jól fel tudják venni a vírust, ami magyarázhatja a nagyobb mennyiségű vírus jelenlétét.

A pasztőrözött tejben a H5N1 vírus nem veszélyes, de a kezeletlen tej fogyasztása nem javasolt. Kemenesi Gábor virológus szerint Amerikában növelik a kutatási kapacitásokat, és a CDC is kiadott munkavédelmi ajánlásokat a farmokon dolgozó emberek számára. Egyelőre kevés az esély egy emberi világjárványra, de a vírus határfeszegetése miatt komplex megelőzési intézkedésekre van szükség.

A virológus szerint az állati eredetű fertőző betegségek több ágazatot érintő problémát jelentenek, és az Egy Egészség koncepció szerint az emberek egészsége összefügg a környezetünk és az állatvilág egészségével. Ha meg tudunk őrizni egy egészséges ökoszisztémát vagy szarvasmarha ágazatot, akkor csökkenhet a hasonló helyzetek kialakulásának esélye.