Az energetikai biztonság Közép-Európában

A TEFI-projekt keretében dr. Vasárus Gáborral, a HUN-REN KRTK tudományos munkatársával folytatott beszélgetés során számos aktuális energetikai kérdés került megvitatásra, többek között az energiaellátás biztonsága, a klímaváltozás, és a megújuló energiaforrások használata Közép-Európában.

A TEFI-projekt aktuális epizódjában dr. Vasárus Gáborral, a HUN-REN KRTK tudományos munkatársával beszélgettek az energetikai biztonság témakörében, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással van a klímaváltozás és a háború a régió energiaellátására. A beszélgetés során felmerült, hogy Magyarország gázellátása biztosítható lenne az Adriai-tenger vagy más nyugati forrásokból is, ráadásul ez nem is járna magasabb költségekkel.

A podcastban szó esett arról is, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy országrész napokig maradna áram nélkül, valamint arról, hogy a boomer generáció mérnökeinek nyugdíjba vonulása hogyan befolyásolhatja az energiaellátást. A háború miatt megváltozott körülmények között is szükséges a kitűzött klímacélok teljesítése, ami szintén fontos témája volt a megbeszélésnek.

A beszélgetés során érintették az orosz gáz jelenlegi szerepét Magyarország energiaellátásában, a magyar erőművi hálózat helyzetét, az atomenergia körüli vitákat, az atomerőművek építésének európai késéseit, valamint Paks kapcsolatát az oroszokkal. A megújuló energiaforrások hasznosításának módjai és az elektromos autók használata is terítékre került.

A podcast végén a nagy áramkimaradások okozta lehetséges káoszról is szó esett, amelyek súlyos zavarokat okozhatnak a társadalomban. Fontos megjegyezni, hogy a podcastban elhangzottak nem minősülnek tudományos állásfoglalásnak.

: TEFI podcast: „Akár csak az Adriáról vagy más nyugati forrásokból el lehetne látni gázzal Magyarországot, és nem is lenne drágább"