Elektromos rollerek biztosítása: közeledik a határidő

2024. július 16-tól kötelező lesz gépjármű-felelősségbiztosítást kötni bizonyos elektromos rollerekre is, amelyekre az új rendelkezések értelmében kiterjed majd a kötelezettség. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) felhívta a figyelmet arra, hogy az április 30-án kihirdetett új szabályok alapján a mikromobilitási eszközök közül többre is vonatkozni fog a biztosítási kötelezettség.

A járművek nettó tömegét és tervezési sebességét figyelembe véve dől el, hogy mely eszközökre lesz szükséges a felelősségbiztosítás megkötése. A Mabisz hangsúlyozza, hogy minden üzemben tartónak saját felelőssége ellenőrizni ezeket az adatokat.

A biztosítók jelenleg dolgoznak a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifáikon, és június 8-ig állítják össze azokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen díjjal köthető majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre.

A törvény értelmében, ha egy gépjárművet nem vettek hatósági nyilvántartásba és nincs rendszáma, a használó is üzemben tartónak minősül. Ezért minden használat előtt alaposan meg kell győződni arról, hogy szükséges-e és van-e a járműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.