Elképesztő összegért cserélt gazdát Kondor Béla festménye

Három órán át tartó licitharc után, 85 millió forintért talált új tulajdonosra Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festménye a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján.

A Virág Judit Galéria keddi közleménye szerint a festmény negyven év után tűnt fel váratlanul az aukciós piacon. Az 1958-ban készült remekmű a művész teljes eszköz- és szimbólumtárát felvonultatja a ragyogó arany háttér előtt. A fiatalon elhunyt Kondor Béla értékes életművet hagyott maga után, melynek egyik csúcspontja ez a mű, mely 38 millió forintos kikiáltási árról indult és végül 85 millió forintért kelt el.

A licitharc során nem csak Kondor Béla műve keltett nagy érdeklődést, hanem Gábor Jenő egyik főműve, a Július 14. Párizsban című monumentális festmény is, amely az art deco egyik mesterműveként került kalapács alá. A látványos és színes alkotáson egy utcabál elevenedik meg, ahol a párizsiak a forradalom napját ünneplik. A '20-as évek végén keletkezett festmény 80 millió forintért talált gazdára, és Kelen Anna árverésvezető ütötte le.

Az aukció során a világ minden tájáról érkeztek online licitek, többek közt Amerikából, Svájcból és Angliából is, ami az elmúlt évek trendjeivel összhangban van. A Virág Judit Galéria tavaszi árverés-sorozata május 14-én a 14. Háború utáni és kortárs művek aukciójával folytatódik.