Kocsis Máté: A béke és a háborús retorika szerepe az önkormányzati választásokon

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a június 9-i önkormányzati választások tétje nem csupán a jó polgármesterek megválasztása, hanem az is, hogy Európában ismét béke legyen, és ne a háborús retorika domináljon.

A szigetvári lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón Kocsis Máté arról beszélt, hogy a háború és béke kérdése minden egyes település számára fontos, még akkor is, ha a helyiek távolinak érzik a konfliktusokat. Hangsúlyozta, hogy az európai vezetők jelenlegi háborús készülődése olyan mértékű, amelyet az emberek nyolcvan éve nem tapasztalhattak.

Kocsis Máté kiemelte, hogy a német katonák utoljára 1943-ban voltak annyira közel Moszkvához, mint most, és megemlítette, hogy a francia elnök megnyitotta a vitát a nukleáris fegyverkezésről. Ezenkívül rámutatott, hogy a NATO egy Ukrajna-missziót indított, ami szerinte magában hordozza a harmadik világháború lehetőségét.

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, a választásokon való részvétel ebben a kontextusban nem csupán helyi jelentőségű, hanem Európa jövőjét is meghatározhatja. Kocsis Máté szerint a voksolás arról is szól, hogy a békepárti településvezetők elősegíthessék a békés törekvéseket, és ne a háborús retorika uralja a közbeszédet.