Klein Dávid és Nagy Márton újra megmásszák az Istor-o-Nal csúcsát

2023-ban Klein Dávid már megpróbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de a körülmények miatt visszafordult. Most Nagy Mártonnal közösen próbálkozik, és első magyarként juthatnak fel a csúcsra.

Június 1-jén indul Klein Dávid és Nagy Márton a 7403 méter magas Istor-o-Nal csúcsára, amely a Hindukus-hegység része, és rendkívül ritkán látogatott területet jelent. Az expedíció során a környezettudatosságra is kiemelten figyelnek, így többek között minden szemetüket leszállítják az alaptáborból, napenergiát használnak, és minimalista stratégiát követnek a hegyen.

A páros Isztambul érintésével érkezik meg Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, majd onnan várhatóan június 8-án érik el az alaptábort. Klein Dávid és Nagy Márton lehetnek az első magyarok, akik elérik a csúcsot.

A közlemény szerint három lehetséges útvonalat fontolgatnak: egy már ismert, tavaly megkezdett útvonalat, egy 1971-es jugoszláv útvonalat, valamint egy közvetlen felhatolást az előcsúcs és a főcsúcs közötti nyeregbe. A legnagyobb nehézséget a hófolyosóban található meredek, jeges, sziklás és vegyes terep, valamint a folyosót védelmező függőgleccser jelentik.

Nagy Márton a közleményben elmondta, hogy nagyon várja a kalandot, és bízik abban, hogy sok szakmai fogást elleshet majd Klein Dávidtól. Az expedícióra elegendő időt hagytak, így ha szükséges, ki tudják várni a megfelelő körülményeket.

Klein Dávid eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, mindet kisegítő oxigén használata nélkül. 2023-ban Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek.