Beperelte az amerikai kormányt egy kínai cég

A Hesai Group kínai vállalat beperelte az amerikai kormányt, mert a lidar szenzorokat gyártó cég felkerült egy olyan listára, amely a pekingi hadsereggel állítólagosan együttműködő vállalatokat sorolja fel.

A Hesai Group által gyártott lidar rendszerek háromdimenziós térképet készítenek az önvezető autók és a vezetéstámogató rendszerek számára. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azonban idén januárban több mint egy tucat más vállalattal együtt felvette a cég nevét egy olyan listára, amely a pekingi hadsereggel együttműködő cégeket tartalmazza. A listára kerülés önmagában nem jelent azonnali tiltást, de figyelmeztetést ad az amerikai szervezeteknek és vállalatoknak a velük való üzletkötés kockázatairól.

A Hesai keresetében kijelenti, hogy semmilyen kínai kormányzati vagy katonai szervezet nem gyakorolt befolyást vagy ellenőrzést a cég vezetésére, stratégiájára vagy kutatás-fejlesztési tevékenységére. A vállalat azt is hozzáfűzi, hogy a többségi tulajdon külföldi részvényesek kezében van, és hogy a listára való felvételük "súlyos reputációs kárt, a részvények árfolyamának jelentős csökkenését és elvesztett üzleti lehetőségeket" okozott.

A védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a peres ügyeket.

A Hesai a hétfői perben azt állította, hogy a védelmi minisztérium nem adott figyelmeztetést, magyarázatot, sem lehetőséget a védekezésre a listára kerülés előtt. A kormány nem reagált érdemben a cég törlésre vonatkozó kéréseire, sem a peren kívüli megoldásra irányuló erőfeszítésekre. A vállalat hangsúlyozza, hogy termékeit kizárólag kereskedelmi és polgári felhasználásra tervezi és gyártja.

Az amerikai törvényhozók közül néhányan aggodalmukat fejezték ki az AV-technológia, mint például a lidar, kínai cégek általi használatával kapcsolatban, az amerikai emberekről gyűjtött és Kínával esetlegesen megosztott adatok kockázataira hivatkozva.