Beomlott egy szénbánya Lengyelországban

Két bányász életét vesztette, és egy további személy a föld alatt rekedt Lengyelország déli részén, miután egy éjszakai földrengés részleges omlást idézett elő a Myslowice-Wesola szénbányában.

A 2,66-os erősségű földrengés 870 méter mélységben következett be, és a veszélyzónában összesen tizenöt bányász tartózkodott a baleset idején. Tizenegyen a maguk erejéből menekültek ki, és közülük kilencet nem életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolnak. A bányászok közül tizenkettőt már sikerült biztonságosan a felszínre hozni, és közülük tízet kórházba kellett szállítani. A föld alatt rekedt bányászok közül sajnálatos módon kettőt a helyszínen érkező orvosok halottnak nyilvánítottak.

A mentőalakulatok jelenleg is azon dolgoznak, hogy kapcsolatot létesítsenek az egyetlen még a föld alatt rekedt bányásszal, akivel eddig nem sikerült kommunikálniuk. A föld alatt rekedt utolsó bányász után a mentők továbbra is kutatnak – közölte a sajtóval Rajmund Horst, a Polska Grupa Górnicza (PGG) alelnöke.

Ez az év során már a negyedik alkalom, hogy Lengyelország szénbányáiban bekövetkező baleset halálos áldozatokat követel. A Myslowice-Wesola bányában április közepén egy ember életébe kerülő bányaomlás történt, két másik üzemben is egy-egy bányász halt meg. Tavaly összesen 15 vájár vesztette életét a lengyelországi bányabalesetekben.