Josef Fritzl feltételesen szabadulhat

Az amstetteni vérfertőzés ügyében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Josef Fritzl feltételesen szabadulhat a mentálisan rendellenes bűnözők börtönéből, és normál börtönbe helyezhetik át.

Az ORF.at és a kremsi tartományi bíróság szerint a 89 éves férfit, akit 2009-ben ítéltek el, egy mentálisan rendellenes bűnözőket ellátó intézetben, igazságügyi orvostani központban börtönözték be. Fritzl többször is kérvényezte áthelyezését, és bár márciusban a bécsi fellebbviteli bíróság még elutasította a kérését, a legutóbbi döntés szerint már nem jelent veszélyt a társadalomra. A három bíróból álló szenátus kedden hozott írásbeli határozatában megjegyezte, hogy „Josef Fritzl demenciája magába temette az eredetileg veszélyes személyiségét”.

Fritzl neve 2008-ban vált ismertté, amikor kiderült, hogy lányát huszonnégy éven át fogva tartotta az amstetteni háza alatti pincében, ahol rendszeresen megerőszakolta, és hét gyermekük született. Egy gyermekük ellátatlanság miatt meghalt, hármat feleségével nevelt, mintha lánya bízta volna rájuk, míg három gyermek a pincében raboskodott. Az eset nyomán az „amstetteni rém” néven vált ismertté. Lánya és gyerekei új személyiséggel, védett környezetben kezdhettek új életet. A jelenleg 58 éves Elisabeth Fritzl a hét gyerekkel együtt új személyazonosságot kapott, és más városba költözött.

A mentálisan rendellenes bűnözők intézményéből való áthelyezését Fritzl és ügyvédje, Astrid Wagner kérték, és az áprilisi meghallgatás után a szenátus feltételesen jóváhagyta a kérelmét. Az írásbeli határozat azonban jogilag nem kötelező, így Fritzl egyelőre a steini intézményben marad, és csak később helyezhetik át normál börtönbe. Ügyvédje jelezte, hogy az általános börtönbe történő áthelyezés utáni egy éven belül kérvényezni fogja a férfi feltételes szabadlábra helyezését.

A szakértői vélemény szerint az "amstetteni rémnek" becézett Fritzl már nem annyira veszélyes, így igazságügyi terápiás központban való elhelyezést nem igényel. A szakértők szerint "átfogó, progresszív demencia" és "fizikai leépülés" áll fenn nála - írja a Bild. A bírák ugyanakkor úgy döntöttek, hogy a rendes szabadságvesztésből való feltételes szabadlábra helyezés, vagyis a szabadságra bocsátás, különleges megelőző okokból nem lehetséges.

Fritzl tavaly a The Sunnak adott interjújában kijelentette, hogy 130 évig szeretne élni. Azonban a Telex szerint a férfi felesége azt állította, semmit sem tudott minderről. A döntés még nem jogerős, az ellen még az ügyészségnek és a védelemnek is van lehetősége fellebbezni. Astrid Wagner, Fritzl védője azonban egy interjúban elmondta, hogy elégedett a bírói tanács döntésével, mert az szigorúan a szakértők véleményén alapult.