Japán katonai fejlesztések az amerikai vadászgépek kiszolgálására

A japán kormány jelentős fejlesztéseket tervez annak érdekében, hogy a jövőben több amerikai vadászgépet tudjon kiszolgálni, ezzel is erősítve a katonai együttműködést az Egyesült Államokkal.

Az Asia Nikkei jelentése szerint a tervek között szerepel, hogy a Japánban lévő amerikai támaszpontokon a helyi cégek bevonásával végezzék el a szükséges karbantartási és szervizelési munkákat. Jelenleg az F-18-as és F-35-ös vadászgépek helyben történő ellátása lehetséges, de Tokió a kapacitások növelésével az F-15-ös és az F-16-os típusok számára is elegendő befogadó képességet kíván biztosítani. A munkálatokat a Mitsubishi Heavy Industries és egy másik cég végzi, amelyek régóta kapcsolatban állnak a Japán Légi Önvédelmi Erőkkel.

A jelenlegi gyakorlat szerint a japán légitámaszpontokon csak a kisebb javításokat tudják elvégezni, a nagyobb karbantartásokhoz viszont Dél-Koreába kell áttelepíteni a gépeket. Ez az eljárás időbeli növekedést eredményez a feladatok elvégzésében, ami aggodalmat kelt a katonai vezetők körében. A helyben történő teljes körű kiszolgálás költséghatékonyabb és növeli a védelmi-biztonsági lefedettséget.

A két ország 2024 áprilisában állapodott meg arról, hogy erősítik a kapcsolataikat, különös tekintettel a katonai együttműködésre. Ennek részeként a japán vállalatok is részt vesznek az amerikai hadieszközök javítási és karbantartási munkálataiban. A lépés hátterében a Kína által végrehajtott nagy léptékű fejlesztésekkel szembeni növekvő félelem áll.

A Dél-kínai-tengeren és Tajvan környékén fokozódó feszültség miatt Washingtonban nem zárják ki a közvetlen katonai konfliktus lehetőségét sem. Ebben az esetben kiemelten fontos lehet az amerikai védelmi minisztérium számára, hogy a legfontosabb munkákat helyben tudják elvégezni, így időt takarítva meg.