Jánd polgármestere és az orbáni szlogenek hatása a falura

Jánd falu polgármestere, Asztalos István az ATV Voks 2024 című műsorában beszélt arról, hogy Orbán Viktor szlogenjei – No migration, No gender, No war – milyen hatással vannak a településre.

A falu 15 perc hírnévre tett szert, amikor a polgármester kihelyezte a miniszterelnök szlogenjét a falu határában, ami végül magát Orbán Viktort is a településre csábította egy rövid látogatásra. Asztalos István elmondása szerint a miniszterelnök megivott egy kávét és 20 percet beszélgettek.

A műsorvezető, Ronai Egon kérdésére, hogy a szlogenek mit jelentenek a faluban és hány migránst látnak ott, Asztalos elismerte, hogy a "No gender, No Migration" keveset mond a helyiek számára. A polgármester szerint a falu lakosai számára az első két felirat nem érzékelhető, de a világban, különösen Európában és az amerikai egyetemeken történő események mégis aggasztóak.

Asztalos saját fiatalságán keresztül beszélt arról, milyen volt a mára már elveszett Európa. Emlékei szerint akkoriban, mint hátizsákos turista, egy ragyogó, mosolygós világot látott Nyugaton, ahol minden második kocsi Toyota Corolla volt, és ahol ezer köbcentis motorok száguldottak. Ma már azonban szerinte ennek a hangulatnak semmi nyomát nem látja, és ijesztő dolgok történnek.

A műsorvezető megpróbálta relativizálni a helyzetet azzal a felvetéssel, hogy talán csak ők öregszenek, és a fiatalok még mindig ugyanazt a mosolygó világot látják Berlinben, Barcelonában vagy Párizsban. Asztalos azonban úgy véli, hogy másról lehet szó, és idézte az ismert mondást: "Aki fiatalkorában nem baloldali, annak nincs szíve, aki idős korára nem konzervatív, akkor meg nincs esze." Szerinte a fiatalok még mindig megtalálják a könnyed szórakozást, ahogy a nyugatiak is megtalálják a hetedik kerületben.