Ciszjordániai telepesek akadályozták a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányokat

Izraeli tüntetők blokkolták és megrongálták a Gázai övezetbe tartó humanitárius segélyszállítmányokat Ciszjordániában, tiltakozva az ottani izraeli túszok fogva tartása ellen - számolt be róla a BBC.

A BBC jelentése szerint hétfőn ciszjordániai telepesek támadták meg a segélyt szállító konvojt, és az útra dobálták a segélyszállítmány egy részét. Az incidens Hebrontól nyugatra, a Tarkumija ellenőrzőpontnál történt, és a támadásban nem izraeli, hanem Jordániából érkező járművek szenvedtek kárt.

A Fehér Ház elítélte a tüntetést, amelyet a szélsőjobboldali Cav 9 aktivista csoport szervezett, és „teljesen felháborítónak” nevezte a segélykonvojok „kifosztását”. A csoport tagjai azzal indokolták a támadást, hogy így kívánnak tiltakozni a Hamász által fogva tartott izraeli túszok ellen. A közösségi médiában megosztott felvételeken látható volt, hogy a tüntetők hogyan borítják le és tapossák meg az élelmiszercsomagokat, és később az este folyamán járműveket is felgyújtottak.

A Cav 9 aktivista csoport egy közleményben elutasította a tüntetők egyes cselekedeteit, mondván, „olyan tetteket követtek el ma, amik nincsenek összhangban mozgalmunk értékeivel”, de kiemelte, hogy a teherautók blokkolása hatékony és gyakorlatias lépés, amellyel azt kiáltják, hogy „addig nem megy át segély, amíg az utolsó túsz is vissza nem tér”. A rendőrség négy személyt, köztük egy kiskorút, letartóztatott az eseményekkel kapcsolatban.

Jake Sullivan, az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, kijelentette, hogy ezek a cselekedetek teljesen elfogadhatatlanok, és a Fehér Ház „az izraeli kormány legmagasabb szintjén” fejezi ki aggodalmát. Az ENSZ Világélelmezési Programja figyelmeztetett, hogy a Gázai övezet északi részein éhínség tapasztalható, délen pedig romlott a helyzet Izrael hadműveletei és az Egyiptomon keresztül történő segélyek bejutási pontjának lezárása miatt.

Jeruzsálem azt állítja, hogy elkötelezte magát a gázai humanitárius szállítmányok mellett, de egyben vádolja a Hamászt az ellátások ellopásával. A segélyszervezetek szerint az ellátmányok eljuttatása egy másik déli átkelőn, Kerem Salomon keresztül is rendkívül nehéz az ottani biztonsági helyzet miatt.

Az incidens ugyanazon a napon történt, amikor az ENSZ egyik munkatársa meghalt, egy másik pedig megsérült, miközben egy gázai kórházba utaztak. A hétfői incidens egybeesett Izrael emléknapjával, amikor az ország megállt, hogy lerója kegyeletét azok előtt, akik életüket vesztették a háborúban és a terrorizmusban.

Az izraeli védelmi minisztérium közlése szerint a biztonsági erők 826 emberének neve került fel az ország idei elesettjeinek listájára, a terrortámadások 834 áldozata mellett. Szinte mind az október 7-i Hamász-támadások és az azt követő gázai háború áldozatai voltak.

Izrael ősszel indított háborút a Gázai övezet ellen, hogy megsemmisítse a Hamászt, válaszul a csoport dél-izraeli támadására, amiben 1200 embert megöltek, 252 embert pedig túszul ejtettek. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 35 090 ember halt meg Gázában.

Míg az izraeli offenzíva a Gázai övezetre összpontosított, a háború kezdete óta fokozódott a feszültség az izraeli telepesek és a ciszjordániai palesztinok között. A Peace Now településfigyelő szervezet szerint kb. 700 ezer izraeli él 160 településen 2,7 millió palesztin mellett a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A nemzetközi közösség illegálisnak tekinti a telepeket, de Izrael ezt vitatja.