Izraeli offenzíva Rafahban és a nemzetközi reakciók

Izraeli tankok folytatták előrenyomulásukat Rafah keleti részén, melynek során utcai harcok robbantak ki, miközben az Egyesült Államok ellenez egy teljeskörű támadást, és a nemzetközi közösség aggodalmát fejezi ki.

Izraeli tankok kedden reggel behatoltak Rafah négy városnegyedébe, ami utcai harcokhoz vezetett a Gázai övezetben található városban, egy helyi lakos beszámolója szerint. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy héttel ezelőtt kezdte meg a támadást a város ellen, aminek következtében mintegy félmillió ember hagyta el a térséget, és a város keleti részének kiürítésére szólították fel az ott élőket. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjáhú szerint Rafah a Hamász utolsó fellegvára.

Az Egyesült Államok kormányzati forrásai szerint Izrael elegendő katonát csoportosított ahhoz, hogy teljes körű támadást indítson Rafah ellen, de az amerikai kormányzat ellenez egy ilyen offenzívát, és aggodalmát fejezte ki a civilek élelmezésére és biztonságos kimenekítésére vonatkozó előkészületek hiánya miatt.

A katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk szerint a rafahi hadművelet hátráltatja a tűzszünetről szóló tárgyalásokat, melyeket Katar és Egyiptom közvetítésével folytatnak. A Guardian tudósítása alapján az amerikai külügyminiszter-helyettes, Kurt Campbell szerint a Biden-kormányzat kétségbe vonja, hogy az IDF képes lenne teljes mértékben legyőzni a Hamász erőit Gázában.

A svájci rendőrség eltávolított mintegy 50 palesztinpárti diáktüntetőt a genfi UniMail egyetem épületéből, ahol körülbelül egy hete tartózkodtak. A rendőri akcióban 20 rendőr vett részt, és bár az hajnalban kezdődött, a tüntetők palesztinpárti jelszavakat skandáltak, mielőtt megbilincselték és elvitték őket.

: Reuters, CNN, Guardian, Swissinfo