Gigantikus vákuummal szívják vissza a levegőbe került szén-dioxidot Izlandon

A Climeworks nevű cég izlandi üzemében, a Mamut névre keresztelt szerkezet segítségével, évente 36 ezer tonna szén-dioxidot szív vissza a levegőből, ami 7800 benzinmeghajtású autó kibocsátásának felel meg.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb feladata a károsanyag-kibocsátás mérséklése. Izlandon a Climeworks cég egy olyan megoldást alkalmaz, amely szó szerint visszaszívja a szén-dioxidot a levegőből. A Mamut névre keresztelt hatalmas üzem acélventilátorokkal szívja be a gázt, majd vízben oldja fel és a föld alá szivattyúzza.

A vákuum maximális kapacitása mellett évente 36 ezer tonna szén-dioxidot képes kivonni a levegőből, ami a világ kibocsátásának csak egy töredéke, de a Climeworks szerint ezek a szivattyúk kulcsfontosságúak lehetnek az éghajlatváltozás elleni harcban.

A Mammoth üzem építése 2022 júniusában kezdődött, és moduláris felépítése lehetővé teszi 72 gyűjtőtartály létesítését, jelenleg azonban csak 12 van felszerelve. A szén-dioxidot speciális szűrőkön keresztül szívják be, amelyeket 100 Celsius-fokra melegítenek fel, hogy a szén-dioxid felszabaduljon és vízben oldódjon. Ezután a szénsavas oldatot a vulkáni kőzetekbe pumpálják, ahol a szén-dioxid néhány év alatt kővé válik.

A Mammoth üzem kilencszer nagyobb, mint a Climeworks által 2021-ben épített korábbi létesítmény, és jelenleg az egyik legnagyobb a világon. A költségek jelenleg magasak, a cég vezetői szerint tonnánként körülbelül 1000 dollárba kerülnek, de a cél az, hogy ezt az összeget 2030-ra 300 dollárra, 2050-re pedig 100 dollárra csökkentsék.

Az ENSZ éghajlati testülete szerint a világnak évente 6-16 milliárd tonna szén-dioxidot kell eltávolítania, hogy a felmelegedés mértéke ne lépje át az 1,5 Celsius-fokot. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint pedig legalább évi 60 millió tonnát kell begyűjtenie 2030-ig.