A nagy Babakötvény-biznisz: így váltak multimilliomossá a gyerekek

Fél év alatt 90 milliárd forint értékben vásároltak Babakötvényt az élelmes befektetők, és tízezrével nyitottak hozzá Start-számlákat, kihasználva a 20 százaléknál is magasabb kamatot. A Bank360.hu szerint volt olyan időszak, amikor két hét alatt tízmilliárdokat fektettek be, számlánként átlagosan 80 ezer forint érkezett, ami tízszerese a megszokottnak.

Tavaly év végén, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta a 2033/I jelzésű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jegyzését, hatalmas érdeklődés mutatkozott a Babakötvény iránt. Az inflációt követő kamatozású állampapír a 2022-es és 2023-as rekord infláció fölötti kamatot fizetett, így a befektetők tömegesen helyezték el pénzüket ebben a formában.

A Babakötvény minden évben 3 százalékponttal magasabb kamatot fizet az inflációnál, így 2023-ban a gyerekek nevére vett állampapírok 20,6 százalékos kamatot hoztak. Fél év alatt közel 90 milliárd forint került így befektetésre.

A szülők Kincstári Start értékpapírszámlát nyithatnak gyermeküknek, amelyre Babakötvényt vásárolhatnak. A kamatok automatikusan újrainvesztálódnak, így a gyermek megtakarításai tovább kamatoznak. Az állam ráadásul évi 10 százalék, maximum 12 ezer forint támogatást is nyújt a befizetésekre. A befektetés biztonságos és jól kamatozik, azonban a pénz a gyermeké, és csak 18 éves korában válik hozzáférhetővé.

2023 végén és 2024 elején sok tehetős család élt a lehetőséggel, és jelentős összegeket helyeztek el a gyermekük Start-számláján. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a megnyitott kincstári értékpapírszámlák 44 százaléka Start-számla volt. Jelenleg 364 ezer Start-számlán 331 milliárd forint van, ami átlagosan több mint 900 ezer forintot jelent gyermekenként.

A Bank360.hu információi szerint vannak szülők, akik több tízmillió forintot helyeztek el középiskolás gyermekük számláján, néhányan jelzáloghitelt is felvéve a befektetéshez. A Babakötvényeket három év után, a gyermek 18 éves korában már ki lehet venni.

A Babakötvény-állomány 2022 végén még csak 200 milliárd forint volt, de a 2033/I PMÁP értékesítésének lezárása után hirtelen megugrott, és 2023 február közepére már 318 milliárd forintot közelített. A befektetési korlát bejelentése után további 28 milliárd forint áramlott a Babakötvényekbe.

A Babakötvények további előnye, hogy a 2014 előtt született gyerekek számára a 2032/S sorozatot vásárolhatják meg a szülők, amely 2032 decemberében jár le. A gyermek 18 éves korában nem kötelező a visszaváltás, így a lejáratig kamatozhat az állampapír. A Bank360.hu szakértője, Herman Bernadett felhívja a figyelmet arra, hogy a most érettségiző fiataloknak érdemes lehet megtartaniuk a Babakötvényt, mivel 2025 decemberéig a 20,6 százalékos csúcskamatot fizeti.