Graphisoft Park: Stabil kezdés az évnek, de óvatosság a jövőt illetően

A Graphisoft Park kihasználtsága az év első negyedévében stabil maradt, és a bérleti szerződések euró alapú indexálásának köszönhetően bevételnövekedést ért el a vállalat. Ennek ellenére a menedzsment továbbra is óvatos, és nem módosította az előző negyedév végén kiadott előrejelzését.

A budapesti irodapiac átlagos üresedési rátája az idei első negyedév végére megközelítette a 14 százalékot, ami a home office térnyerése és a bizonytalan gazdasági környezet következménye. A Graphisoft Park kihasználtsága azonban 95 százalékon maradt, ami jelentősen kedvezőbb az átlagnál. A bérlők hosszú távú elköteleződése is hozzájárul ehhez, hiszen az átlagos bérleti idő 15,2 év. A vállalat a déli fejlesztési területen lakó- és szolgáltató egységek fejlesztését is fontolgatja, amely a dolgozók számára is lakhatási lehetőséget kínálna.

A Graphisoft Park első negyedéves árbevétele 4,3 millió euró volt, ami 2,8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál. Az EBITDA 5 százalékkal, 4,1 millió euróra nőtt, 95,5 százalékos EBITDA-marzsot eredményezve. A működési költségek 17 százalékos emelkedése ellenére az egyéb eredmény pozitív egyenlege ellensúlyozta ezt. Az üzemi eredmény 14 százalékkal, 2,5 millió euróra nőtt, míg a nettó nyereség 4 százalékkal, 2,1 millió euróra emelkedett.

Az ingatlanállomány valós piaci értékét 227 millió euróra értékelték, ami 1,5 millió euró növekedést jelent. A valós nettó eszközérték 164 millió euróra nőtt, ami 5,4 millió euróval haladja meg az előző év végi értéket. A társaság készpénzállománya 15 millió euró, amely biztosítja a vállalat hosszú távú biztonságos működését.

A menedzsment fenntartja az óvatos előrejelzést, a kihasználtság és a bérleti díjbevétel várható alakulása, valamint az egyszeri, nagyobb költségek miatt. A bérbeadott területek csökkenésével számolnak, de a kihasználtság várhatóan 90 százalék felett marad. A bérleti díjak csökkenő mértékű indexálása csak részben kompenzálja a várhatóan kieső bevételt. A működési költségek 18 százalékos növekedésével számolnak, az értékcsökkenés pedig várhatóan csökken. A pénzügyi műveletek nettó eredménye kedvezőtlenebbül alakulhat az előző évinél. Összességében 2024-re 7,1 millió euró pro forma adózott eredménnyel számolnak, ami 10 százalékkal elmarad a 2023. év kiemelkedő eredményeitől, de 18 százalékkal meghaladja a 2022. évi nettó eredményt.

2024 májusában a társaság az előző évi pro forma eredmény 90 százalékának megfelelő osztalékot tervez kifizetni, ami törzsrészvényenként 70 eurocent lesz. Az osztalékot euróban fizetik majd ki a részvényeseknek.