George Lucas 80 éves

A Csillagok háborúja és az Indiana Jones-filmek atyja, George Lucas ma ünnepli 80. születésnapját. A kezdetben elutasított, majd később mozitörténelmet író rendező életének kevésbé ismert mozzanatait is összegyűjtöttük.

George Lucas 1944. május 14-én született a kaliforniai Modestóban, egy papírkereskedő apa és egy betegeskedő anya gyermekeként. A gimnáziumi évei alatt borzalmas jegyeket szerzett, mivel untatta a tanulás, azonban íráskészsége révén felvételt nyert a modestói főiskolára, ahol később tanársegéd lett. Gyermekkora óta a sebesség megszállottja volt, autóversenyzőnek készült, de egy súlyos baleset után felhagyott ezzel az álmával. Egy másik nagy vágya vadászrepülő-pilóta lenni volt, de a légierő elutasította gyorshajtás miatt szerzett priusza miatt. A vietnámi háborúba besorozták, de cukorbetegsége miatt hamar leszerelték, és később filmforgatásai során magas vérnyomással és végkimerüléssel is kezelni kellett.

A filmiparban való karrierje során barátságot kötött Francis Ford Coppolával, akivel együtt alapítottak filmstúdiót egy kaliforniai farmon, ami később a Skywalker Ranch néven vált ismertté. A Csillagok háborúja űreposz megfilmesítésére több stúdiónál is próbálkozott, de mindenhol elutasították és kirúgták, mígnem az American Graffiti sikerét követően a 20th Century Fox lehetőséget adott neki. Az Indiana Jones-filmek történetét és főszereplőjét Lucas találta ki, és a filmek producere is ő volt, a karakter ihletője pedig a felesége alaszkai malamut kutyája, Indiana volt. A Star Wars sorozatból a legjobban Jar-Jar Binks karakterét kedvelte.

Miután a rendezéstől visszavonult, és nem kívánta folytatni a munkát, 2012-ben eladta a Star Wars jogait a Disney stúdiónak, amiért cserébe 4 milliárd dollárt kapott. A vételárból egymilliárd dollárt jótékony célokra, elsősorban oktatási programokra adományozott.

2014-ben lett az új Star Wars trilógia kreatív tanácsadója, és már ebben a szerepében támogatta a 2015-ben bemutatott újabb Star Wars trilógia első részének, Az ébredő Erőnek a megszületését. A rendezői székbe J. J. Abrams ült. 2017-ben folytatódott a trilógia Az utolsó Jedik címet viselő résszel, amely – szakítva a korábbi Star Wars-hagyományokkal – éppen ott folytatta, ahol az előző epizód véget ért. A szereplők új generációját Rian Johnson instruálta. 2019-ben került a mozikba a trilógia utolsó része, a Skywalker kora, amelyet ismét J. J. Abrams rendezett. 2022-ben Lucas forgatókönyvíróként részt vett az Andor című nagy sikerű akciófilm-sorozat munkálataiban, amely a Csillagok háborúja világában játszódik.

Lucas négy Oscar-jelölést követően 1991-ben megkapta az életmű Oscarral egyenértékű, producereknek adományozható Irving G. Thalberg-emlékdíjat. 2005-ben átvehette az Amerikai Filmintézet életműdíját, 2013-ban az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését, a Nemzeti Művészeti Érdemérmet, 2015-ben pedig a washingtoni Kennedy Központ díját.

Bevételeinek jelentős részét jótékonysági célokra fordítja. 2014-ben feleségével 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott a világ tíz legjobbja közé tartozó Chicagói Egyetemnek. 2016-ban 10 millió dolláros adománnyal alapítványt hozott létre egykori alma matere, a Dél-kaliforniai Egyetem filmművészeti iskoláján, majd egy évvel később újabb 10 millió dollárral támogatta, hogy minél több társadalmi réteg tehetséges fiataljai sajátíthassák el a szakmát.

Várhatóan 2025-ben megvalósul régi álma, ugyanis megnyílik Los Angelesben a filmes látvány evolúciójának történetét feldolgozó Lucas Museum of Narrative Art, ahol többek közt a filmrendező festmény-, illusztráció- és digitális művészeti gyűjteményét is láthatja majd a közönség.