Globális kereskedelmi feszültségek a G7-csúcson

A világ vezető demokráciái a következő héten Olaszországban tartandó G7-csúcstalálkozón fogják megvitatni a globális kereskedelem széttöredezésének veszélyeit, amelyek az Egyesült Államok és Kína közötti új vámok bevezetése miatt merültek fel.

A G7-csúcson a nyugati nagyhatalmak a globális kereskedelem széttöredezésének veszélyeire összpontosítanak majd, amelyek a közelmúltban az Egyesült Államok által Kínával szemben bevezetett jelentős vámok következtében kerültek előtérbe. Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter a Reutersnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az amerikai intézkedések „nagyon kemények”, és ezáltal felvetik a globális kereskedelmi rendszer integrálásának kérdését. A G7-csúcson ezért várhatóan kiemelt téma lesz, hogyan kezeljék a világ vezető demokráciái ezt a kihívást.

Joe Biden amerikai elnök a héten mintegy 18 milliárd dollár értékű Kínából származó importtermékre vetett ki büntetővámokat. Az Egyesült Államok szerint Kína mesterséges túlkapacitásokat hozott létre, például az elektromos autógyártás területén, ami tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokhoz vezet és amerikai munkahelyeket fenyeget. A kínai válaszlépések kilátásba helyezése tovább fokozza a feszültséget, amennyiben Washington nem vonja vissza az új intézkedéseket.