Ne vegyen Picassót olcsóér'!

Kétségtelen, hogy aukciós oldalakon jó áron juthatunk hozzá bizonyos dolgokhoz, ám az is igaz, hogy minden elővigyázatosság ellenére könnyen belefuthatunk másolatokba. Egy svájci cég hitelesítéssel foglalkozó munkatársa azt állítja, hamis festmények garmadáját találta egy aukciós oldalon, közöttük van egy Monet- és egy Renoir-kép is.

Az internetes aukciós oldalakon számos értékesnek tűnő műalkotás található, például egy százezer dolláros Frida Kahlo-festmény, de mellette akár egy 600 dolláros darab is. Dr. Carina Popovici, a The Guardiannek nyilatkozva, mesterséges intelligencia technológiát alkalmazott az online platformon meghirdetett képeken, és negyven hamis festményt talált, köztük egy Monet és egy Renoir művet is.

"Azokról, amelyeket vizsgáltunk, mindről az derült ki, hogy 95 százalék valószínűséggel nem igaziak. Biztos vagyok benne, hogy ez csak a jéghegy csúcsa." – jelentette ki az Art Recognition cég munkatársa.

Az eBay azonban tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy elkötelezettek a hiteles áruk értékesítése mellett. A cég szerint 2022-ben 88 millió feltételezett hamisítvány közzétételét blokkolták, és 1,3 millió terméket távolítottak el a platformról.

Hazai platformokon is találhatók "eredeti" Picassók, Dalik, és Monet-képek 300-500 ezer forint közötti áron. Kelen Anna művészettörténész szerint Magyarországon nincsenek magángyűjteményben ilyen nagy formátumú, külföldi művészek által festett képek. A második világháború előtt még jelentős számban fellelhetők voltak, de utána már nem.

"A vevőknek is tudomásul kell venniük, hogy azok a legendák szertefoszlottak – vagy talán sosem léteztek –, hogy kimegyünk az Ecserire, vagy regisztrálunk egy aukciós oldalra, és ott találunk valami kincset. Ami olcsó, az nem igazi. Ezt kimondhatjuk, mint alapszabályt" – jelentette ki határozottan a művészettörténész.

Kelen Anna hangsúlyozza, hogy a hitelesítés gyakorlati szakma, és fizikailag is látni kell egy festményt ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, eredeti-e. A műszerek és az új technológiák segítenek, de fenntartásokkal kezeli, hogy egy fotó alapján ki lehessen jelenteni, az adott festmény valódi-e.