Embercsempész szabadon engedése Ferihegyi úti baleset kapcsán

A Belügyminisztérium nem erősítette meg, hogy szabadon engedték-e azt az embercsempészt, aki a Ferihegyi úton történt halálos balesetet okozhatta. A tragédia miatt egy moldáv állampolgárt köröz a rendőrség, és hét nepáli állampolgár ellen is elfogatóparancsot adtak ki.

A Belügyminisztérium válaszában jelezte, hogy a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé a válaszadást arra a kérdésre, hogy az érintett embercsempész korábban kapott-e amnesztiát. A tragikus balesetben két magyar állampolgár vesztette életét, és a balesetet okozó személyt keresi a rendőrség. A BRFK hét nepáli állampolgár ellen is kiadott elfogatóparancsot, akik a balesetet okozó moldáv embercsempész autójában utaztak. Az RTL Klub információi szerint a nepáliakat három nappal a baleset előtt kitoloncolták az országból, de úgy tűnik, hamarosan visszatértek.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a törvény meghatározza, hogy kinek továbbíthatnak adatot a bűnügyi nyilvántartási rendszerből, és mivel a megkereső nem jogosult az adatigénylésre, a kérdést el kellett utasítaniuk.

A Legfőbb Ügyészség és a Fővárosi Főügyészség sem adott érdemi választ arra vonatkozóan, hogy volt-e korábban vádemelés a moldáv férfi ellen Magyarországon, milyen bűncselekmény miatt, mekkora büntetést kapott és mikor szabadult.

A BRFK is tájékoztatástól tartózkodott az elkövető büntetett előéletével kapcsolatban, az információs önrendelkezési jogra és az információszabadságra hivatkozva.

A törvényszékek sem nyújtottak segítséget az ügyben, vagy a rendőrséghez, illetve a Belügyminisztériumhoz irányították a megkeresőt, vagy azt közölték, hogy nem folytattak eljárást az érintett ellen, illetve nem tudtak ügyet beazonosítani az adott adatok alapján.

A kormány által tavaly áprilisban elfogadott rendelet értelmében a külföldi embercsempészeket úgynevezett „reintegrációs őrizetbe” helyezik, amely lehetővé teszi számukra, hogy 72 órán belül elhagyják az országot. A kormány ezt a lépést azzal indokolta, hogy az embercsempészek ellátása komoly terhet ró a költségvetésre. 2023-ban 2021 embercsempész került így reintegrációs őrizetbe, 2024. április elejéig pedig már 2197. 2023. április végén lépett életbe az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldiek szabadon távozzanak a börtönből, amennyiben vállalják, hogy 72 órán belül elhagyják az országot.

Az Európai Unió és különösen Ausztria nem nézi jó szemmel a kormány intézkedését, Bécs diplomáciai úton is tiltakozott az embercsempészek szabadon bocsátása miatt.