Zalalövőn tervezett apartmanházak körüli felháborodás

Zalalövőn, az Őrségi Nemzeti Park határán fekvő Borostyán-tó partján egy budapesti vállalkozó, Praznovszky András tervei szerint 200 apartmanház épülne, ami felkavarta a helyi közösséget. A projekt részletei homályosak, a vállalkozó korábbi cégei körül több kérdőjel is felmerül, és a helyi önkormányzat csak egy mintaház építésére adott engedélyt.

Zalalövő, ahol a tervezett fejlesztés helyszíne található, egy 2700 lakosú település Zalaegerszegtől nyugatra. A Borostyán-tó környéke népszerű horgász- és fürdőhely, de a tópart nagy része természetvédelmi terület. A tervezett apartmanházak híre gyorsan terjedt a környéken, és a helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a fejlesztés mértéke a helyi építési szabályzatban meghatározott beépítési aránytól függ, jelenleg csak egy mintaház építésére van engedély.

A Zalalövő Városfejlesztő és Beruházó Kft. ügyvezetője, Praznovszky András, több, kényszertörléssel megszűnt cégben is érintett volt, és korábban eltiltották bizonyos gazdasági tevékenységek végzésétől. A vállalkozó és a Költözzma Kft. által tervezett apartmanházakról szóló hirdetés és videók ellenére a helyi önkormányzat szerint még csak tárgyalások folynak, és a pontos darabszám is kérdéses.

A polgármester, Gyarmati Antal szerint a tervezett területen nem helyezhető el 200 ház, és a fejlesztési elképzelések még csak tárgyalási szakaszban vannak. Praznovszky András ellentmondásos információkat adott a darabszámmal kapcsolatban, és a projekt részletei még nem ismertek. A vállalkozó a kemping területén képzeli el a komplexumot, és további nagy fejlesztéseket is tervez Zalalövőn.

A mintaház fogalma és jogi háttere nem egyértelmű, és a Zala Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi, Örökségvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Főosztály, Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya szerint az építkezés nem lett bejelentve a hatóság felé. A mintaházat a jogszabályok alapján 180 napra engedélyek nélkül is fel lehet állítani, de a jogszabály nem tartalmaz olyan kategóriát, mint "mintaház", tehát jelenleg úgy tűnik, hogy szabálytalanul felépített házról van szó.

Zalalövő önkormányzata szeretné, ha a tó környéke fejlődne, és bár a település nem kiemelt turisztikai terület, minden fejlesztési elképzelést örömmel fogadnak, amely az idegenforgalom növekedését elősegíti. A városnak nincsenek fejlesztési forrásai, így a tó környékének fejlesztése és az ifjúsági tábor felújítása is külső befektetőktől függ.

Fülöp Orsolya