Meglepően sok fiatal tervez részt venni az EP-választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, és a megkérdezett fiatalok 38 százaléka szerint a szavazás a leghatékonyabb módja a véleménynyilvánításnak – derült ki az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 19 százaléka nem érdekli a politika, 13 százalékukat pedig a szavazás sem vonzza, viszont 64 százalékuk részt vett az elmúlt évben legalább egy szervezet választást előkészítő tevékenységében. A fiatalok 48 százaléka aktívan lépett fel a társadalmi változások előmozdítása érdekében, például petíció aláírásával, gyűlésen való részvétellel vagy politikusoknak írt levelekkel.

A válaszadók körében az emberi jogok (34 százalék), az éghajlatváltozás és a környezetvédelem (33 százalék), az egészségügy és a jólét (29 százalék), valamint a nemtől, fajtól vagy szexualitástól független egyenlő jogok (29 százalék) témái iránt mutatkozott a legnagyobb aktivitás.

A fiatalok többsége úgy érzi, hogy az oktatási rendszer megfelelően felkészítette őket a jelenlegi kihívásokra. A válaszadók 73 százaléka érzi úgy, hogy oktatása felkészítette őket a hamis információk felismeréséhez szükséges digitális készségekre, míg 72 százalékuk szerint az oktatás a környezetvédelemre tanította meg őket.

A felmérés alapján a fiatalok jelentős része rendelkezik „európai perspektívákkal”. Több mint 43 százalékuk vett részt valamilyen formában más uniós országokban folytatott oktatási tevékenységben, önkéntes munkában vagy bejelentett munkavállalóként. A válaszadók közel fele (49 százalék) tisztában van az Erasmus+ program által kínált finanszírozási lehetőségekkel. A fiatalok 67 százaléka érzi úgy, hogy az EU hatással van mindennapi életükre, 26 százalékuk szerint nincs hatással, 7 százalékuk pedig nem tudott érdemben nyilatkozni erről.