Fülledt, esős lesz a pünkösdi hétvége

A következő napokban még élvezhetjük a száraz, napos időt, de csütörtöktől egy lassan mozgó front érkezik, amely országszerte esőt hoz, és a hétvégén is fülledt, záporokkal és zivatarokkal tarkított időre számíthatunk.

A keddi és szerdai napokban még 21-26, illetve 20-25 fokos csúcsokra számíthatunk, és csak elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. A változás csütörtök reggel kezdődik, amikor egy lassan mozgó front csapadékrendszere éri el az ország délnyugati részét, és ott már hajnaltól esni kezd. A front lassú haladása miatt a középső területeken, így a fővárosban is, estétől várható csapadék.

Pénteken országos esőre kell készülni, és a hétvége sem ígérkezik szárazabbnak: meleg, de záporokkal és zivatarokkal teli időjárás várható. A front nem távozik gyorsan, hanem a térségünk felett kezd feloszlani, ezáltal hosszabb ideig határozza meg az időjárást. Szombat reggelre a felhőzet délnyugatról kezd szakadozni, csökken a csapadékhajlam, de egy erős záporos, zivataros időszak következik.

Vasárnaptól a délelőttökön általában napsütésesek lesznek, de a nap második felében az ország nagy részén felhők gyülekeznek, és záporok, zivatarok várhatók. A déli, délkeleti áramlásnak köszönhetően lehűlés nem várható, a hőmérséklet 20-25, illetve 22-27 fok között alakul, így fülledt, párás időben lesz részünk.

A jelenlegi előrejelzések szerint a meleg, de csapadékos időjárás a következő hét csütörtökig tart, és ebben az időszakban Magyarország nagy részén leeshet a havi csapadékmennyiség, ami májusban 50-70 milliméter. A front oszlása után erősebb felmelegedés várható.