Egy oszlop emlékére szobrot állítottak Kozármislenyben

Tíz évig tartó küzdelem után, Kozármislenyben műalkotás készült egy 2020-ban elbontott villanyoszlop emlékére. Az oszlop, amely 1969 óta rombolta a tájképet, helyébe most egy két és fél méteres szobor lépett.

Kozármisleny lakói évtizedeken át harcoltak egy 25 méter magas villanyoszlop eltávolításáért, amely jelentősen rontotta a városképet. Az oszlop 1969-től állt, és 2020-ban sikerült azt elbontani. A helyére most egy emlékművet állítottak, amelyet a "Zöld Város Programja" keretében finanszíroztak.

Az emlékművet Kozármisleny város önkormányzata állította fel, és a dibond lemezből készült alkotásra 800 000 forintot költöttek. A szobor feliratán olvasható, hogy az elektroszmog megszüntetésének emlékére készült, és a várost átszelő magasfeszültségű távvezeték egyik oszlopának állít emléket.

Az E.ON áramszolgáltató cég 2020-ban valósította meg a nagyfeszültségű hálózatszakasz visszabontását, amely a megbízhatóbb áramszolgáltatás és a jobb látkép érdekében történt. A projekt során kilenc kilométer hosszan, összesen 37 darab, 25-35 méter magas acél tartószerkezetet bontottak el, és ezt a beruházást az E.ON finanszírozta.

Bíró Károly, Kozármisleny polgármestere emlékeztetett arra, hogy a városvezetés és a lakosság éveken át küzdött azért, hogy eltávolítsák a távvezetéket. Az oszlopszobor átadóján a polgármester elmondta, hogy az elbontás 1,5 milliárd forintos beruházás volt, amit szintén az E.ON támogatott. Az eseményről videofelvétel is készült.