A császármetszéssel született gyermekeknek dupla adag kanyaró elleni védőoltásra lehet szükségük

Brit tudósok egy csoportja szerint a császármetszéssel született gyerekek esetében dupla adag kanyaró elleni védőoltásra lehet szükség a megfelelő védelem érdekében. A Cambridge-i Egyetem és a kínai Fudan Egyetem kutatása alapján a császármetszéssel született gyermekeknél az oltás egyetlen adagja 2,6-szor nagyobb valószínűséggel válik hatástalanná, mint a természetes úton születetteknél.

A kutatók szerint a születés módja, legyen az császármetszés vagy természetes út, hosszú távon befolyásolja az immunitásunkat a betegségekkel szemben. A csecsemők bélflórájának kifejlődése lehet az egyik magyarázat, mivel a hüvelyi szülés során a mikrobák szélesebb spektruma kerül át az anyáról a csecsemőre, ami erősítheti az immunrendszert.

A Nature Microbiology folyóiratban publikált kutatás során több mint 1500 gyermeket vizsgáltak meg Kínában, akiktől születésüktől kezdve 12 éves korukig rendszeresen vettek vért, hogy nyomon kövessék a kanyaró elleni antitestek számának változását. A császármetszéssel született gyerekek 12 százaléka nem adott immunválaszt az első kanyaró elleni védőoltásra, szemben a hüvelyi úton született gyermekek 5 százalékával.

A kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel terjed, és súlyos szövődményekhez, mint például vakság vagy akár halál is vezethet. A betegség megfékezéséhez a lakosság legalább 95 százalékának oltottnak kellene lennie, azonban az Egyesült Királyságban ez az arány elmarad a szükséges szinttől. Az ENSZ adatai szerint 2022-ben a gyermekek csupán 83 százaléka kapott kanyaró elleni oltást egy éves koráig, ami a legalacsonyabb arány 2008 óta.

A kanyaróvírus az elmúlt évtizedekben jelentősen visszaszorult, Amerikában és Európában alacsony esetszámokat jelentettek, míg Afrika, Gáza és Jemen továbbra is veszélyeztetett területek maradtak. A császármetszés egyre népszerűbb szülési mód világszerte, az Egyesült Királyságban a szülések egyharmada, Brazíliában és Törökországban pedig több mint fele történik így. Magyarországon 2023-ban a gyerekek 40,86 százaléka született császármetszéssel.