Ezt ígérte Donald Trump az olajipari vezetőknek, ha egymilliárd dollárt adnak a kampányára

A volt elnök, Donald Trump ígéretet tett arra, hogy eltörli Joe Biden elektromos járművekre és szélenergiára vonatkozó politikáját, valamint egyéb, a fosszilis tüzelőanyag-ipar által ellenzett kezdeményezéseket, ha az olajipari vezetők egymilliárd dollárt adományoznak a kampányára.

Donald Trump a múlt hónapban találkozott az ország néhány vezető olajipari vezetőjével Mar-a-Lago klubjában, ahol az egyik vezető panaszkodott a környezetvédelmi szabályozások nehézkes voltára, annak ellenére, hogy az elmúlt évben 400 millió dollárt költöttek a Biden-kormány támogatására. Trump válasza megdöbbentette a jelenlévőket, amikor azt mondta, hogy az olajipari vezetők elég gazdagok ahhoz, hogy összegyűjtsenek 1 milliárd dollárt a kampányára, és ígéretet tett arra, hogy visszavonja Biden elnök környezetvédelmi szabályait és politikáit.

Az adományozás „üzlet” lenne, mivel a szabályozás megváltoztatása miatt elkerülnék az adózást, mondta Trump. A volt elnök célba vette az olajipart, hogy finanszírozza újraválasztási kampányát, és segítsen kialakítani a második ciklusra vonatkozó környezetvédelmi menetrendjét.

Biden és Trump közötti ellentét a klímapolitika terén éles kontrasztot mutat. Biden a globális felmelegedést „egzisztenciális fenyegetésnek” tartja, míg Trump az éghajlatváltozást álhírnek nevezte. Annak ellenére, hogy az olajipar panaszkodik Biden politikájára, az Egyesült Államok jelenleg több olajat termel, mint bármelyik ország valaha is.

Trump a Mar-a-Lago-ban tartott vacsorán megígérte, hogy eltörli a Biden-kormányzat által az új LNG exportjára vonatkozó engedélyek befagyasztását, ami a vezetők egyik legfontosabb prioritása volt. A találkozón jelen voltak a Venture Global és a Cheniere Energy vezérigazgatói, valamint a Chevron, a Continental Resources, az Exxon és az Occidental Petroleum képviselői.

Trump azt is megígérte, hogy több olajfúrási engedélyt fog árverésre bocsátani a Mexikói-öbölben, és eltörölné az alaszkai sarkvidéki fúrásokra vonatkozó korlátozásokat. Emellett eltörölné az EPA által nemrég véglegesített elektromos autókra vonatkozó ambiciózus szabályokat is.

Az EPA-szabály hatályon kívül helyezése a fosszilis üzemanyagiparnak kedvezne, de valószínűleg feldühítené az autóipart, amely dollármilliárdokat fektetett a benzinüzemű autókról való átállásba. Az autógyártóknak szükségük van bizonyos fokú szabályozási biztonságra a kormányzat részéről.

Trump hatalmas kérése ellenére az olajpénzek birtokosai még nem adományoztak több százmilliót a kampányának. Az idei év első három hónapjában több mint 6,4 millió dollárral járultak hozzá Trump kampányához. Harold Hamm olajmilliárdos és mások még az idén adománygyűjtést terveznek Trump számára. Egyes olajipari vezetők inkább Ron DeSantis floridai kormányzót vagy egy másik republikánust szerettek volna Biden kihívójaként, de most, hogy Trump a jelölt, felkarolják a politikáját és adnak pénzt is a kampányára.