Gyógyíthatatlan agydaganattal küzdő doktor egy éve rákmentes saját fejlesztésű terápiájának köszönhetően

Richard Scolyer, a Sydney-i Egyetem professzora, aki egy évvel ezelőtt halálos agydaganattal diagnosztizáltak, saját maga által kifejlesztett gyógymódnak köszönhetően nem tapasztalt betegségkiújulást, ami jellemzően hat hónapon belül megtörténik.

Richard Scolyernek tavaly júniusban diagnosztizáltak 4-es stádiumú glioblasztómát, de a betegség az elmúlt egy év során nem újult ki a szervezetében. A professzor Lengyelországban lett rosszul, és ott fedezték fel a daganatot az agyában. Scolyer volt az első beteg, akit a műtétje előtt kombinált immunterápiával kezeltek, amelyet eredetileg melanoma kezelésére fejlesztettek ki.

A Sydney-i Egyetem kiemelte, hogy Scolyer a kísérleti kezelés vállalásával nemcsak a saját életét kockáztatta, hanem hozzájárult az agyi tumorok jobb megértéséhez és a jövőbeni betegek kezelésének előmozdításához. A professzor és kutatótársa, Georgina Long munkásságuk elismeréseként idén az év embere díjjal részesültek Ausztráliában.

Scolyer korábban a Sky News-nak nyilatkozva elmondta, hogy az ilyen típusú kezelések magas mellékhatás-kockázattal járnak, de az ő esetében a kezelés zökkenőmentesen zajlott, és reméli, hogy ez a jövőben is így marad. Kollégája, Long hozzátette, hogy kutatásaik bebizonyították az immunrendszer aktiválásának lehetőségét, ami forradalmasíthatja az agydaganatok kezelésére szánt gyógyszerek fejlesztését.

Scolyer, aki az év elején epilepsziás rohamokkal, májproblémákkal és tüdőgyulladással küzdött, mára már jól érzi magát, és naponta 15 kilométert fut. A professzor közösségi oldalán osztotta meg, hogy legutóbbi MRI-vizsgálata során semmilyen jele nem volt a betegség kiújulásának, és hálás a csapatának, különösen feleségének, Katie-nek és családjának. „Ez természetesen nem jelenti azt, hogy meggyógyultam... De jó tudni, hogy még nem tért vissza, így még van egy kis időm, hogy élvezzem az életemet a feleségemmel, Katie-vel és három csodálatos gyerekünkkel” – mondta a férfi a Sky News-nak. Scolyer és orvosai bíznak benne, hogy a példáján keresztül több rákbetegnek is tudnak majd segíteni, ehhez azonban először jóvá kellene hagyni a kezelési módot, ami még rengeteg munkát és kutatást igényel.

(Borítókép: Georgina Long és Richard Scolyer a kísérleti kezelés megalkotói. / Fotó: Alex Ellinghausen / Sydney Morning Herald / Getty Images)