Budapest Airport: jelentős fejlesztések a láthatáron

A Budapest Airport több mint 130 milliárd forint értékű fejlesztéssorozatot indított 2019 tavaszán, és idén további 17 milliárd forintos beruházásokba kezd. A munkálatok során a 1. és 2. Terminál is megújul, miközben a repülőtér utasforgalma is növekszik.

A Budapest Airport 2019 tavaszán kezdődött fejlesztéssorozatának értéke már meghaladta a 130 milliárd forintot. Idén tavasszal újabb, 17 milliárd forint értékű beruházások veszik kezdetüket, amelyek során a műemlékvédelem alatt álló 1. Terminált felújítják, és a 2. Terminálhoz kapcsolódóan is több fejlesztés valósul meg.

A repülőtér 2024 első negyedévében több mint 3,4 millió utast fogadott, ami 10,2%-kal haladja meg a járvány előtti szintet. A Budapest Airport vezetősége szerint az éves utasforgalom idén várhatóan meghaladja a 2019-ben regisztrált 16,2 millió főt, és 2030-ra akár a 30 milliót is elérheti.

Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt öt évben 130 milliárd forintot fektettek be a repülőtér fejlesztésébe. A vezérigazgató kiemelte, hogy a májusban kezdődő munkálatok jelentős kapacitásnövelést tesznek majd lehetővé.

A 2. Terminál közelében egy többemeletes parkolóház tervezése már folyamatban van, és a Relax parkoló három emeletén 2000 parkolóhely várja majd a járműveket. Május 13-án több projekt is elindult, többek között a repülőtér csatornahálózatának átalakítása és a vízelvezető rendszer bővítése, valamint új bekötőút épül a BUD Cargo City-hez.

A repülőtér kerítésén belül is jelentős földfeltöltési munkák kezdődtek, amelyek a repülőgépek földi kiszolgálásának új forgalmi előterét hivatottak előkészíteni. A tervezett előtérbővítés 12 légijármű egyidejű kiszolgálását fogja lehetővé tenni. A repülőtéren tevékenykedő partnerek hamarosan új irodaházba költözhetnek, amelynek építése 2024 júniusában kezdődik.

A 2. Terminál 1. mólóján a beszállítókapuk száma háromról hatra nő, a 2A Terminál légkezelő rendszerének fő elemeit kicserélik, javítva ezzel a levegőminőséget. A Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. négy új tankerautóval bővül, a Repülőtéri Létesítményi Tűzoltó-parancsnokság pedig megújult gyakorlópályát kap.

A 2. Terminál A oldalán a poggyászkiadó csarnok megújítása folytatódik, új szalagokat helyeznek üzembe a hosszú távú járatok folyamatos visszatérése miatt. A T2A oldalon lévő mozgólépcsőket is modernebb típusra cserélték.

A 1. Terminál felújítása során az épület homlokzatát, üveg előtetőket és felülvilágítókat javítják, a belső tereket és mellékhelyiségeket felújítják, valamint LED-es világításra cserélik. A biztonsági rendszereket is fejlesztik, több kamerát helyeznek ki, és a felügyeleti rendszer teljes mértékben digitális lesz. Emellett kertészeti munkák is kezdődnek a terminál környékén.