Megkezdődött Bob Menendez amerikai szenátor büntetőpere

New Yorkban megkezdődött Bob Menendez amerikai szenátor büntetőpere, melyet megvesztegetés, kényszerítés és csalás vádjával indítottak ellene.

New Jersey állam demokrata szenátora, Bob Menendez ellen a vádak szerint készpénzt és aranyat fogadott el, cserébe befolyását használta fel üzleti magánérdekek előmozdítására. Az MTI jelentése szerint a vádak között szerepel, hogy a szenátor Egyiptom érdekeit is kiszolgálta. A politikus felesége is érintett az ügyben, mint közvetítő, azonban egészségi állapota miatt az ő tárgyalása csak később kezdődik meg.

A vádlottak között két New Jersey-i üzletember is helyet kapott, akik a megvesztegetési összegeket állítólag kifizették. Egy harmadik üzletember, aki szintén részesült a befolyással való visszaélésből, már vádalkut kötött, beismerve bizonyos kisebb súlyú bűncselekményeket, és ígéretet tett arra, hogy részletes vallomást tesz a megvesztegetési ügyben.

Aranytömbök a politikus otthonában

Bob Menendez és a többi vádlott nem ismerte be a bűnösségét. A politikus lakásán végzett 2022-es házkutatás során több mint 100 ezer dollár értékű aranytömböket, valamint közel 500 ezer dollár készpénzt találtak és foglaltak le a hatóságok.

Menendez, aki jelenleg harmadik szenátusi ciklusát tölti, 2017-ben már szembesült korrupciós vádakkal, de akkor az esküdtszék nem jutott egyhangú döntésre a bűnösségéről. Az újabb vádemelés ellenére a szenátor nem mondott le mandátumáról, azonban kénytelen volt távozni a szenátus külügyi bizottságának elnöki székéből, és bejelentette, hogy az idei novemberi választáson nem indul újra.