Baltimore-i híd összeomlása: Eltávolították a hajóról a híd legnagyobb darabját

Nagy előrelépés történt a baltimore-i kikötő újranyitása felé, miután irányított robbantással sikerült eltávolítani a Francis Scott Key-híd összeomlásakor a konténerszállító hajóra zuhant legnagyobb acélszerkezetet.

A március végén történt hídomlás óta a helyreállítási munkálatok folyamatosan zajlottak. A híd roncsainak eltávolítása során a Patapsco folyó torkolatából, ahol a kikötő bejárata található, óriásdaruk segítségével már több darabot kiemeltek. Azonban a Dali konténerszállítót fogva tartó, körülbelül 500 tonnás hídelem csak robbantással távolítható el a hajótestről. A sikeres robbantás után a hajó szabadon mozgathatóvá vált, és így egy javítóműhelybe szállítható. A baleset óta a fedélzeten rekedt mintegy húszfős személyzet most hazatérhet.

A Dali konténerszállító március 26-án vált irányíthatatlanná egy meghibásodás következtében, és nekiütközött a híd tartópillérének. Az ütközés következtében a több kilométer hosszú és több sávos autóutat hordozó, 50 méter magas acélszerkezetű híd másodpercek alatt összeomlott.

A hajó a katasztrófa előtt néhány perccel vészjelzést adott le, amelynek köszönhetően a hatóságok idejében leállították a hídra vezető forgalmat. Azonban a hídon dolgozó útkarbantartó munkásokat nem sikerült időben értesíteni, így a nyolc munkás közül hatan életüket vesztették, míg kettőt a kiérkező hajós mentőegységeknek sikerült kimenteniük. A hatodik áldozat maradványait múlt héten találták meg.

Baltimore kikötője a hídomlás után teljesen leállt, majd áprilisban sikerült több átmeneti csatornát nyitni a roncsok között, így a kikötő korlátozott kapacitással működhetett.

A híd újjáépítésére ígéretet tett Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland állam kormányzója. A számítások szerint a Francis Scott Key-híd leghamarabb 2028 őszére állhat újra a Patapsco folyó öböllé szélesedő torkolatának két partját összekötve.

(MTI)