Újabb jogsértéssel vádolja Magyarországot az antifa támadásokért elítélt olasz nő apja

Újabb jogsértésnek számít, hogy a Magyarországon fogva tartott olasz Ilaria Salis nem szavazhat a budapesti börtönben a júniusi európai parlamenti választásokon, melyeken az olasz baloldal jelöltjeként viszont indul – hangoztatta a nő apja, Roberto Salis.

Roberto Salis szerint lánya jelezte, hogy szeretne élni szavazati jogával az EP-választásokon, de a Gyorskocsi utcai börtönben azt a választ kapta, hogy külföldi állampolgárként nem biztosítják számára a szavazás lehetőségét. A tizenöt hónapja előzetes letartóztatásban lévő nő az olasz nagykövetet értesítette a helyzetről, és megoldást sürgetett.

"Az emberi jogok világos megsértése zajlik, amelyre az olasz kormánynak kell megoldást találnia" – emelte ki Roberto Salis.

Az AVS, amely Ilaria Salist listavezetőként jelölte, és az Olasz Baloldal (SI) vezetője, Nicola Fratoianni, valamint a Zöldek főtitkára, Angelo Bonelli is támogatják a felhívást. Fratoianni kedden, Bonelli pedig a következő hétfőn látogatja meg Salist a börtönben.

A bíróság március 28-án elutasította a védelem kérelmét, hogy Salis házi őrizetben tölthesse az előzetes letartóztatás idejét. Az ügyvédek fellebbeztek, és a döntésre kedden kerül sor.

Minden egy brutális támadássorozattal kezdődött

Tavaly februárban kezdődött a támadássorozat Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én történt, amikor egy banda három lengyel állampolgárt támadott meg a Fővám téren, súlyos sérüléseket okozva nekik. Másnap Gazdagréten egy magyar férfi, az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német pár volt a támadások célpontja. A nyomozás során kiderült, hogy a támadók hosszan követték az áldozatokat.

Ilaria Salist először január 29-én állították bíróság elé, ami olasz sajtófelháborodást váltott ki, és magas szintű diplomáciai egyeztetéseket eredményezett Szijjártó Péter és Orbán Viktor részéről. Kovács Zoltán államtitkár is nyilatkozott az ügyben, és a sajtó betekintést nyert Salis cellájába, miután egy volt cellatársa panaszokat fogalmazott meg az olasz médiában. Több olasz politikus, köztük Matteo Renzi is, közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.