Az emlékek kialakulásának titka: a megmagyarázhatatlan események maradnak meg

A Yale egyetem kutatói egy számítógépes modell és viselkedési tanulmány segítségével új magyarázatot találtak arra, hogy miért válnak bizonyos tapasztalatok maradandó emlékké az agyban, míg másokat elfelejtünk.

Az emberi agy folyamatosan szűri a tapasztalatokat, hogy különleges emlékeket hozzon létre. A Yale tudósai által végzett kutatás, mely a Nature Human Behavior folyóiratban jelent meg, arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért válik néhány érzékszervi információ emlékezetessé, míg a többit az agy elveti.

Ilker Yildirim, a Yale Bölcsészettudományi Karának pszichológia adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője szerint az agy prioritásként kezeli azokat az eseményeket, amelyeket nem tudunk jól megmagyarázni. Ha egy jelenet kiszámítható és nem meglepő, akkor nagyobb eséllyel hagyják figyelmen kívül.

A kutatók által kifejlesztett számítógépes modell a memória kialakulásának két lépésével foglalkozott: a vizuális jelek tömörítésével és rekonstrukciójával. E modell alapján kísérletsorozatot terveztek, ahol a résztvevőknek bizonyos képekre kellett emlékezniük egy gyorsan egymásutánban megjelenített természetes képsorozatból.

A Yale csapata azt találta, hogy minél nehezebb volt a modellnek rekonstruálni egy képet, annál valószínűbb volt, hogy a résztvevők emlékeznek rá. Ez arra utal, hogy az agy azokat a vizuális információkat tartja meg, amelyeket nehezebb feldolgozni.

John Lafferty, a Yale Wu Tsai Intézetének Neuroszámítási és Gépi Intelligencia Központjának igazgatója elmondta, hogy egy mesterséges intelligenciamodellt használtak arra, hogy megértsék, hogyan érzékelik az emberek a jeleneteket. Ez a megértés segíthet a jövőben hatékonyabb memóriarendszerek kifejlesztésében a mesterséges intelligencia számára.