Az egyházak állami támogatásból gazdálkodnak

A nyilvántartásba vett egyházak 2022-ben összesen 915 milliárd forintos bevétellel gazdálkodtak, melynek többségét, 69 százalékát állami támogatások tették ki. Az egyházaknak felajánlott szja bevételeik csupán egy százalékát biztosítják.

Az állami támogatások jelentős része normatív jellegű, amelyeket meghatározott célokra, például oktatási és egészségügyi intézmények fenntartására fordíthatnak az egyházak. Ezen belül 2022-ben 375 milliárd forintot kaptak az egyházak.

A nem normatív támogatások keretében a kormány 253,7 milliárd forintot osztott szét az egyházak között, amelyből a központi költségvetésben 194 milliárd forint szerepel. A legnagyobb tétel a működési, program és fejlesztési támogatásokra fordított 121 milliárd forint, melyet a kormány saját belátása szerint oszt el.

Az egyházak kiadásai összesen 867 milliárd forintot tettek ki, amelyből az oktatási és nevelési célokra 315 milliárd, a hitéletre 314,8 milliárd, a szociális ellátásra 175,1 milliárd, az egészségügyre 48,4 milliárd, a kultúrára és sportra 8,4 milliárd, míg a vállalkozási tevékenységre 5 milliárd forint jutott.

Az állam az oktatási kiadásainak hetedét egyházi intézményeknek adta 2022-ben. Az egyházak bevételük közel kétharmadát az államtól kapott támogatásokból és az átvállalt feladatokra költik, miközben az állam jelentős támogatások mellett adómentességgel is elősegíti gazdálkodásukat.