Az avokádó jövője veszélyben az éghajlatváltozás miatt

Egy friss jelentés szerint az éghajlatváltozás „szörnyű hatással” van az avokádó termesztésére, és a jövőben jelentős termőterület csökkenés várható az érintett országokban.

Az avokádó, amely rostokban és egészséges zsírokban gazdag, az utóbbi években vált rendkívül népszerűvé. Azonban a termesztéséhez szükséges nagy mennyiségű víz miatt különösen veszélyeztetetté válik a melegedő és aszályra hajlamosabb éghajlati viszonyok között. Az Independent szerint ez a helyzet különösen aggasztó az olyan országokban, mint Burundi, Chile, Peru, Spanyolország és Mexikó, ahol a termelékenység már most is csökken.

Egy tanulmány szerint ezek a termőterületek 2050-re 14-41 százalékkal fognak csökkenni. Mexikó, a világ legnagyobb avokádó termelője esetében a potenciális termőterületek akár 31 százalékkal is csökkenhetnek, ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése 2 Celsius-fok alatt marad, de akár 43 százalékkal is, ha az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fok felé emelkedik.

Jolis Bigirimana, egy burundiai avokádótermelő szerint az éghajlatváltozás már most is hatalmas problémát jelent, a forró hőmérséklet, heves esőzések és erózió miatt, ami negatívan befolyásolja a gazdák termelékenységét és jövedelmét.

Honor Eldrige, fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó szakértő szerint egy avokádó előállításához átlagosan 320 liter víz szükséges, ami miatt az előállítás költségei növekednek, és ezeket a költségeket valószínűleg a fogyasztókra hárítják majd.

Chloe Sutcliffe, a Royal Horticultural Society kutatója szerint az éghajlatváltozás hatásai a vízkészletekre tovább súlyosbíthatják a vízhiány problémáit. A Christian Aid jótékonysági szervezet ezért sürgeti a kormányokat, hogy a 2024-ben Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő Cop29 konferencián kötelezzék el magukat a fejlődő országoknak nyújtott több éghajlatvédelmi támogatás mellett, és több pénzügyi támogatást kérnek a veszélyeztetett mezőgazdasági közösségek számára.

Carol Wagstaff professzor, a Readingi Egyetem dékánja szerint a probléma többoldalú megoldást igényel, és olyan termesztési rendszereket kell alkalmaznunk, amelyek nem támaszkodnak az erdőirtásra és a monokultúrás termelésre. Ezek a gyakorlatok ugyanis sebezhetővé teszik az avokádót a betegségekkel szemben, tönkreteszik a talaj minőségét és a biológiai sokféleséget, valamint csökkentik a víz elérhetőségét. A professzor hozzátette, hogy fontos az emberi tevékenységek és az ipari folyamatok leállítása is, amelyek az éghajlatváltozással összefüggő magasabb hőmérsékleteket és szélsőséges időjárási eseményeket okozzák.