Amerikai termelői árak: váratlan emelkedés áprilisban

Április hónapban az amerikai termelői árak jelentősen meghaladták az elemzői várakozásokat, a szolgáltatások és áruk költségeinek emelkedése miatt, ami azt jelzi, hogy az infláció továbbra is magas szinten maradt a második negyedév kezdetén.

Az Egyesült Államokban az áprilisi termelői árak növekedése meglepte a piacot, mivel a szolgáltatások és áruk költségeinek kiugró növekedése miatt magasabb volt a növekedés, mint amit előzetesen vártak. A keddi adatközlés alapján a végső kereslet termelői árindexe 0,5%-os emelkedést mutatott az előző hónaphoz képest.

A márciusi adatokat lefelé korrigálták, 0,1%-os csökkenésre módosítva az eredetileg jelentett 0,2%-os emelkedést. Az elemzők által várt 0,3%-os növekedés helyett így áprilisban magasabb, 0,5%-os emelkedést regisztráltak.

Az elmúlt egy év adatait vizsgálva, az áprilisi termelői árak 2,2%-kal nőttek, ami meghaladja a márciusi 1,8%-os bővülést. Az év első három hónapjában az infláció jelentős mértékben megugrott, amit a belföldi kereslet erősödése okozott, és ez a trend az előző év nagy részében tapasztalt lassulást követte.

Gazdasági szakértők optimisták abban, hogy az árak a második negyedévben csökkenésnek indulnak majd, részben a munkaerőpiac hűlésének köszönhetően. A pénzügyi piacokon a Federal Reserve (Fed) kamatlábainak csökkentését szeptemberben kezdődőnek prognosztizálják, de néhány elemző szerint már júliusban megtörténhet az első lépés. A Fed jelenleg az 5,25%-5,50% közötti irányadó kamatlábat alkalmazza, amelyet július óta tart fenn, és 2022 márciusa óta összesen 525 bázisponttal emelte meg.

A szerdai fogyasztói árindex adatok további betekintést nyújthatnak arról, hogy mikor várható pontosan a kamatláb-csökkentés.

: Forrás: Reuters